Пращат SMS-и на длъжници

Пращат SMS-и на длъжници | StandartNews.com

С изпращане на кратки съобщения (SMS-и) на мобилния телефон от Националната агенция за приходи напомнят на длъжници, че трябва да платят налозите си. По-честото използване на SMS-и е залегнало в стратегията за повишаване на приходите в бюджета и намаляване на сивата икономика, разработена от Министерството на финансите. Предстои стратегията да бъде разгледана от Министерски съвет.

Използването на SMS-и цели с по-малко разходи на НАП да се насърчи доброволното плащане на налозите, за да не се стига до принудително събиране и блокиране на банкови сметки и заплати. За целта ще се използват и социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram), а дори е предвидено и изпращането на видеосъобщения до мобилния телефон. Необходимо е да се проектират диференцирани канали за услуги с фокус върху използването на съвременните информационни и комуникационни технологии, за да се отговори на нуждите на клиентите, техните предпочитания и поведенчески модели с цел улесняване на доброволното плащане на задълженията, пише в стратегията.

В стратегията за повишаване на приходите е заложено и приемането на изцяло нов закон за акцизите, както и на закон за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, който да замени съществуващата в момента наредба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай