Променят схемата за облагане с ДДС в ЕС

Променят схемата за облагане с ДДС в ЕС | StandartNews.com

Доставчикът ще начислява налога и при износ за страните от Общността

Нова система за облагане с ДДС на сделки между фирми от различни страни от ЕС се обсъжда в Брюксел.

Идеята е, ако например българска фирма изнася стоки за Германия, ДДС-то да се начислява от доставчика, каквито са правилата и при сделки в рамките на страната. В момента българският доставчик продава стоката с нулево ДДС, а купувачът от Германия начислява ДДС-то. Новата система за облагане е обсъдена на заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе в Брюксел. На срещата е приета пътна карта за промени в облагането с ДДС. Новите правила за облагане с ДДС при сделки между страните от ЕС ще бъдат представени през 2017 г. Промените се предлагат тъй като загубите от ДДС измами в ЕС се оценяват на 170 млрд. евро, от които 50 млрд. евро се осъществяват чрез схеми да трансгранична търговия.

Най-честата схема е доставчикът да декларира, че изнася стоката за страна от ЕС и я облага с нулево ДДС. А след това стоката се продава в самата страна без да се плати данък. Затова идеята на Брюксел е да се "въведе единен район на ЕС за ДДС" и при износ за страна от Общността доставчикът да начислява ДДС-то.

Очаква се промяната да намали ДДС измамите с 40 млрд. евро. Друга обсъдена промяна е при електронната търговия в ЕС да се въведе принципа на облагането на едно гише - фирмата да се регистрира по ДДС само в страната, където е установена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай