Работливите чиновници с по-високи заплати /ОБЗОР/

Работливите чиновници с по-високи заплати /ОБЗОР/ | StandartNews.com

* 433 000 са в бюджетната сфера, 1 млрд. ще струват новите възнаграждения

* Увеличението няма да е на калпак, за учителите ще е двойно, каза финансовият минитър

Ден след като премиерът Бойко Борисов обяви 10 процетно увеличение на заплатите в бюджетната сфера от 1 януари догодина, финансовият министър Владислав Горанов вчера поясни, че новите възнаграждения няма да се дават на калпак, а ще зависят от трудовото изпълнение, тоест от работливостта на чиновниците. За учителите пък увеличението ще е двойно, защото техните възнаграждения вече бяха вдигнати по-рано с 10 процента. Министърът направи изявление пред журналистите веднага след края на заседанието на Министерския съвет, на който бяха одобрени увеличените разходи за заплати от следващата година.
Ние ще увеличим с 10% средствата за персонал, оттам нататък ще има различни методи за разпределението им, каза Горанов и допълни, че сегашният модел на заплащане в държавната администрация предвижда индивидуалното увеличение да е съобразено с трудовото изпълнение. Според министъра много вероятно това да става диференцирано- по-добрите служители да получат повече от 10%, а тези с по-ниско трудово изпълнение да взимат по-малко. Има механизъм за атестация. Важното е, че ние ще осигурим възможност на всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства, уточни Горанов.
Той изтъкна, че от 2008 г. не е правена такава хоризонтална промяна в бюджетната сфера. Новите заплати ще струват на бюджета около един милиард или 1% от БВП. По последни данни около 433 хиляди са заети в бюджетния сектор, каза Горанов като добави, че това е динамична величина, защото някои числености на администрацията не са обект на тяхната регулация.
Увеличението на заплатите става възможно благодарение на превишението на приходите над разходите с 2,5 млрд. към август, каза преди ден финансовият минитър. Той уточни, че в хазната са събрани 800 000 000 лева приходи повече и в същото време има забавяне на част от разходите, които вероятно ще бъдат наваксани до края на годината. Според него те са свързани с цикличността на инвестициите и спецификата на строителния сезон.
Горанов повтори, че повишението на заплатите ще засегне абсолютно всички служители, които работят в бюджетната администрация по смисъла на Закона за публичните финанси.
За заетите в средното образование увеличението всъщност ще е с 20%, тъй като техните заплати вече бяха вдигнати с десет на сто.
Вдигането на доходите е една относително добра новина на фона на пазара на труда, в тази сфера е една от най- ниските безработици след 1991 г, припомни Горанов и допълни, че много трудно се намират качествени служители за бюджетната сфера. Очакваме това увеличение да се отрази положително на целия пазар на труда като изтласка до някаква степен и останалите доходи, допълни Горанов. По думите му ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове.
Няма да има обаче увеличаване на пенсиите, защото той отчита нарастването на средния осигурителен доход и на инфлацията.

 

За полугодието:
1,7 млрд.излишък

1,7 млрд.лв. е излишъкът в бюджета към края на юни. Това показват данните от тримесечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители. Докладът за касовото му изпълнение бе приет от правителството вчера. Излишъкът се формира от превишение на приходите над разходите с 2 млрд. лв. и дефицит по европейските средства от 300 млн. лв. Общо приходите и помощите през първите 6 месеца са 19.2 млрд. лв., което е ръст от 9.9 на сто спрямо същия период на предходната година.
Данъчните постъпления нарастват номинално с 10.2 на сто спрямо година по-рано, а неданъчните - с 9.5%. Към края на полугодието са събрани 51.4% от заложените приходи от данъци, включително и от осигуровки, като данъчните постъпления нарастват номинално с 10.2 % спрямо година по-рано. Най-значителен ръст се отчита при постъпленията от осигурителни вноски и косвени данъци. Постъпленията от ДДС са 5.1 млрд. лв., или 52.2% от планираните за годината, и са с 370.5 млн. лв. повече.

 

Усвояваме повече
средства от ЕС

По-голямо усвояване на средства от европейските фондове в сравнение с миналата година, сочат данните от полугодието.
Разходите на бюджета (включително и вноската на България в бюджета на ЕС) са 44.5% от разчета за годината. В абсолютна стойност те са 17.5 млрд. лв. и са повече от направените към края на юни миналата година 15.7 млрд. лв. Номиналното нарастване се дължи както на по-високия размер на разходите по националния бюджет, така и на нарастването на разходите по сметките за средства от Европейския съюз.
Размерът на фискалния резерв към 30 юни е 10.83 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай