Работодатели скочиха срещу намеренията за промяна в пенсионно-осигурителната система

Работодатели скочиха срещу намеренията за промяна в пенсионно-осигурителната система | StandartNews.com

Във връзка с оповестените намерения за отказ да отпадне таванът за новите пенсии от началото на 2019 г. и за рязко повишаване на т. нар. максимален осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява за незабавна среща с премиера, министрите на финансите, на труда и управителя на НОИ. Те призовават Съвета на управляващата коалиция да обсъди всички негативни последици и да заяви отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на ДОО.

Това се казва в разпространена позиция на Радосвет Радев, изпълнителен председател на БСК и председател на АОБР за 2018 г., по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

В нея работодателите декларират несъгласие с "провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване".

Заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за ЕП и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни, се казва още в позицията. Според работодателските организации не са отчетени основни принципи на разходопокривната система на пенсионното осигуряване, вкл. различията в практиката на държавите-членки на ЕС и водещите пазарни икономики.

Оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, запазване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021, пишат от АОБР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай