Реч на Тръмп удари фармациите и долара

Пазарите чакат новият президент да покаже конкретни политики, които да оправдаят калкулирания в цените на акциите оптимизъм

Реч на Тръмп удари  фармациите и долара | StandartNews.com

Водещите фондови пазари записаха слаби изменения през изминалата седмица в очакване на стартиращия сезон на финансовите отчети за изминалото тримесечие. Сред най-интересните събития през седмицата бе пресконференцията на бъдещия президент на САЩ – Доналд Тръмп, на която той по-скоро разочарова борсите, като не даде подробности за планираната от него данъчна реформа и фискални стимули, но за сметка на това критикува фармацевтичните компании, което се отрази на пазарната им оценка в негативен план.


По-голямата част от европейските пазари приключи седмицата с минимални изменения или слаби повишения на фона на добри макроикономически данни в региона и особено от германската икономика, която записва ръст на заплатите, по-ниска безработица, рекорден износ и най-силния икономически растеж от пет години насам през 2016 година – 1.9%. Британският бенчмарк FTSE 100 отчете нови рекордни стойности и продължи печелившата си серия, която вече наброява 14 поредни търговски сесии.

Зад Океана за водещите индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 седмицата завърши с минимални понижения, а технологичният измерител Nasdaq 100 нарасна с 1% до нова рекордна стойност. Ако се опитаме да анализираме поведението на американските инвеститори след президентските избори, ще видим, че първите 5 седмици след избирането на Доналд Тръмп бяха белязани от доста силен растеж, продиктуван от очакванията за обещаните фискални разходи и съкращаване на данъците, както и от цялостния оптимизъм от идването на власт на нова администрация. От средата на декември насам обаче борсовите измерители остават без значителни изменения. Донякъде това може да се обясни с по-слабо активния период около празниците в края на годината, но по-скоро ентусиазмът се е изчерпил и сега пазарът очаква новият президент да покаже реални и конкретни политики, които да оправдаят вече калкулирания в цените на акциите оптимизъм.

На валутните пазари през изминалата седмица най-разочароващо бе представянето на британския паунд, който поевтиня спрямо останалите основни валути, като основната причина за това бяха новините, коментарите и очакванията, свързани с по-неблагоприятен Брекзит. След губещите валути бе и щатският долар, който пострада от изказването на Тръмп в средата на седмицата и се върна на нива от 1.06 спрямо еврото. На обратния полюс бяха австралийският и новозеландският долар, които поскъпнаха благодарение на ръста на суровините на стоковите пазари.

Българският фондов пазар записа поредното си добро представяне, като борсовият бенчмарк SOFIX (+1,7%) успя да прескочи психологическата граница от 600 пункта за първи път от юни 2014 година и завърши седмицата на ниво от 602 пункта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай