Сблъсъкът за КТБ

Сблъсъкът за КТБ  | StandartNews.com

Темата за КТБ доведе до първия сблъсък в новия парламент. Това стана на заседанието на бюджетната комисия, на която бяха обсъдени мерки за излизане от кризата с финансовата институция. ГЕРБ и ДПС застанаха на позиция, че трябва да се направи опит да се спаси трезора със спешни законови промени. Реформаторите и БСП обаче се противопоставиха на идеята държавата да се ангажира с оцеляването на Корпоративна. "Стандарт" потърси мненията на Димитър Главчев от ГЕРБ и Мартин Димитров от РБ.

Коалицията КТБ е спекулация

Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ

- Г-н Главчев, как ще коментирате обвиненията за еднаквата позиция на ГЕРБ и ДПС по казуса "КТБ"?

- Несъстоятелна е тезата за мнимата коалиция между ГЕРБ и ДПС.

- В социалните мрежи се организира протест...

- Предметът на протеста го няма, но ако хората са решили, че трябва да протестират за нещо, това е тяхно право. Няма коалиция между ГЕРБ и ДПС и както виждате, резултатите от преговори за съставяне на правителство многократно го доказват. Говорехме го и преди избори, и след тях. Ние сигурно сме единствената парламентарно представена партия, която не си е сменила позицията по време на тези преговори от тези, които са участвали в тях.

- Идеята за законопроекта на ДПС за КТБ е добра според вас?

- Да, идеята на законопроекта на Йордан Цонев, Лютви Местан и Делян Пеевски е добра, но има и текстове, които трябва да се променят. Идеята е добра - всички искат да има прозрачност.

- Но само ГЕРБ го подкрепи...

- Не. Направете справка и ще видите, че подкрепата бе сериозна.

- Дали ГЕРБ няма да се окаже в ситуацията на Пламен Орешарски след протестите миналата година?

- ГЕРБ няма как да се окаже в ситуацията на Орешарски. Категорично заявяваме, че целта на решението е БНБ да си свърши работата по действащото законодателство. Това е смисълът на решението. Това не означава, че оттук нататък ще се печатат пари, ще се оздравяват всички банки, изпаднали в такова състояние. Това са абсолютни спекулации. Идеята е да отворим малко по-дълъг прозорец, за да се предприемат последни действия по опит за оздравяване.

- А решение кога ще има за КТБ?

- Ако бъде представена годна информация за това, което се случва в КТБ, каквато имат единствено в БНБ, тогава би могло да се вземе решение.

Няма ли осъдени, схемата ще се повтори

Мартин Димитров, депутат от РБ

Добрата новина от сряда е, че се взе решение за нещо, което ние, реформаторите, искаме отдавна - международно разследване за КТБ. Аз съм "за" публичност на хората, които имат влогове, и онези, взели кредити. Но това не е достатъчно. Този, който е искал да злоупотреби с даден кредит, не го е взел на свое име. Има дълга верига от фирми, по която вероятно са минавали парите, за да се скрие местоположението им накрая. Което предполага международно разследване - вероятно те са се движили извън България. Опитват се да ни внушат, че тези 4,5 млрд. са загубени - не са.

Има две възможности за международно разследване. Едната е БНБ да направи конкурс, другата - Фондът за гарантиране на влоговете да наеме фирма. Ние, като парламент, вече отправихме препоръка това да се направи. Ако няма разследване, не бъдат върнати част от тези пари и няма виновни, които да бъдат съдени, на замесените хора - а за мен те са голяма част от българското задкулисие, това ще им хареса. И утре ще мислят как да повторят тази схема. Може би следващия път не в банковата система, а някъде другаде, но пак за наша сметка.

Детайлно се запознах със законопроекта на ДПС за КТБ. Tой има няколко проблема. ДПС са майстори да изопачават и най-добрата идея. Ако човек чете повърхностно техни документи, изглеждат направо патриотични. Но, като се задълбочи, вижда, че идеята е да бъде опорочено нещо добро като концепция. Техният законопроект предполага някой вътрешен играч в България да поеме разследването. Не може да се справи! Затова и РБ не подкрепи този законопроект, макар че формалната идея е добра, но е така опорочена, че няма да свърши работа. Целта на самото разкриване на депозити и влогове е да покажат 10 или 20 любопитни лица за медиите, но това ще бъде само 10% от истината. Другите 90% могат да се установят само с международно разследване. Нека да видим световния опит - да не стане така, че целият цивилизован свят в тази ситуация прави разследване, връща голяма част от парите и съди замесените лица, а едва ли не само в нашата страна да стане обратното. Ето, в Ирландия след банковата криза бяха върнати милиарди по този начин.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай