Сделки за $3,42 трилиона сключени през 2015-а

Сделки за $3,42 трилиона сключени през 2015-а | StandartNews.com

Свободният паричен ресурс, ниските лихви и регулациите стимулират активността

Със споразумението на Pfizer за придобиване на Allergan общият обем счупи рекорда от 2007 г.

Обемът на сделките по сливания и придобивания в света надмина върха, поставен през 2007 г. Близо месец преди края на 2015 г. стойността на оповестените сделки е вече 3,42 трлн. долара. Това се случи, след като споразумението на Pfizer за придобиване на Allergan за близо 184 млрд. долара се оказва най-голямата сделка за годината - не само във фармацевтичния сектор, а и в глобален план. Тези данни представи Свилен Колев в рубриката "Актив на седмицата" в рамките на седмичното обзорно пазарно предаване на Bloomberg TV Bulgaria "Invest/Or".

Огромният паричен ресурс, който се намира на разположение на компаниите, промяната в инвестиционната им политика, ниските лихвени проценти и регулациите в някои сектори са част от предпоставките за активността на пазара на сливания и придобивания. Това коментира гостът в предаването Виктор Манев, партньор в Impetus Capital. Северна Америка води пред Европа по отношение на броя и обема на сключените сделки, но консултантът прогнозира по-голям ръст на активността в Европа през 2016 г.

В рубриката "Ако сте пропуснали", Свилен Колев открои като част от по-важните събития от отминалата седмица данните за спестяванията, кредитите и лихвите в българската икономиката, избора на Фискалния съвет, представянето на водещите индекси на Wall Street в седмицата на Деня на благодарността в САЩ и Черния петък и реакцията на пазарите след обтягането на отношенията между Турция и Русия.

В рубриката "Какво предстои", в която водещият на "Invest/Or" обръща внимание на по-значимите пазарни новини от България и света през новата седмица, Свилен Колев постави акцент върху очакваните данни за печалбата на българската банкова система и състоянието на държавния бюджет през октомври. Освен това с интерес ще се следят данните за икономиката на еврозоната и решенията на Европейската централна банка относно провежданата парична политика и Организацията на страните износителки на петрол относно цената и пазара на суровината.

Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай