Скок на лихвите повишава с 50 лв. вноските по ипотеки

Допълнителните разходи при покупка на имот са 8% от цената му

Скок на лихвите повишава с 50 лв. вноските по ипотеки | StandartNews.com

Тенденцията за падане на лихвите най-вероятно ще се обърне и те ще тръгнат нагоре, смята кредитният консултант Тихомир Тошев. "Засега очакванията са, че първоначално това движение няма да бъде много сериозно – с 0,2-0,3%", заяви той по БНР.

"По-важното е хората, когато теглят кредит, да си направят сметка какво би се случило, ако лихвата им се покачи и дали това няма да затрудни бюджета им", допълни Тихомир Тошев и даде пример, според който месечната вноска при тегленето на заема е 600 лв., но може да се увеличи до 650 или 700 лв. Той уточни, че в момента интересът към фиксираните лихви на банките не е голям заради краткосрочния период, за който ги предлагат. "Хората не избират такива варианти, а продължават да си избират най-ниската възможна лихва – плаваща за целия период и да управляват кредита си, като го предоговарят или рефинансират във времето", посочи Тошев.

Кредитният консултант препоръчва на кандидат-купувачите да направят реалистичен бюджет при покупката на нов дом. "Правилният бюджет се прави като предвидим колко пари имаме спестени за самоучастие в покупката, както и какъв кредит би могла да ни отпусне банката", каза консултантът. Той пресметна, че таксите около покупката на имот са около 8% от стойността му. "Ако купуваме имот за 100 хил. лв., около 8 хил. лв. ще са всички съпътстващи разходи", даде пример той. Към допълнителните разходи влизат комисионната на брокера, нотариалните такси за сделката, нотариалните такси за ипотеката, първоначалните разходи за кредита.

"Когато харесаме имот, също е добре да се консултираме с банката, защото има доста специфики. Първоначалното одобрение, което ще ви направи финансовата институция, е само на база доходите ви. Може да получите примерно до 50 хил. евро кредит, обаче ако имотът, който сте харесали, е панелен - процентът на финансиране е различен. Ако имотът е в строеж – също има доста специфики в начина на кредитиране", обясни Тихомир Тошев. "Затова след като харесаме имот, трябва да го обсъдим с банката. Тя трябва да ни потвърди, че можем да получим дадена сума на база доходи. Едва тогава трябва да пристъпваме към предварителен договор за покупка на имота", допълни той.

* * *

Търсенето на имоти, особено в четирите най-големи града на страната – София, Варна, Пловдив и Бургас, е значително по-голямо от предлагането. Продавачите се въздържат от сделки, тъй като виждат, че цените на имотите растат и искат да изчакат по-благоприятен момент за продажба. От друга страна, търсенето е голямо и не може да бъде задоволено с наличните имоти, коментира Тихомир Тошев. „Имаме доста горещо лято на търсене на ипотечни кредити. Може би това лято ще отчетем ръст на изтеглените ипотеки с 10% спрямо миналото", прогнозира кредитният консултант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай