Сменят софтуера на касовите апарати

Сменят софтуера на касовите апарати | StandartNews.com

Ще се наложи подмяна на старите фискални устройства, които не могат да отчитат продажбите в реално време

Фирмите трябва да надградят софтуера на касовите си апарати, а ако това е невъзможно - да ги сменят. Целта е всяка касова бележка да се отчита в реалното време, когато се издава, в сървърите на Националната агенция по приходите. На касовия бон, който се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез него всеки потребител ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.

Новите изисквания са въведени с последните промени в законодателството, което регулира отчитането на продажбите, съобщиха от приходната агенция. Става въпрос за Наредба Н-18 на финансовото министерство, разписана в края на миналата година. Тя бе коментирана на заседание на бюджетната комисия в парламента в четвъртък, като тогава излезе новината, че всички касови апарати трябва да бъдат сменени.

От НАП вчера дадоха разяснение по темата.

За да изпълнят новите изисквания, регистрираните по Закона за ДДС фирми, с изключени на тези, които използват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД), трябва да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 г. А нерегистрираните по ЗДДС и тези, които регистрират и отчитат продажбите си чрез ИАСУТД – до 30 юни 2019 г. От НАП уточняват още, че новите изисквания могат да наложат подмяна на устройствата, ако техните технически и функционални параметри не могат да се преработят.

Според експерти, ще се наложи смяна на по-старите касови апарати, произведени преди повече от 2-3 години, научи "Стандарт". От НАП уточняват, че всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели.

Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисовите браншове, чиято дейност НАП наблюдава, се казва още в съобщението на данъчните.

Инспекторите от приходната агенция разкриха нови схеми за укриване на приходи с използването на компютърни системи с фискална памет в последните месеци. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истински фискални бонове. Друга често разпространена практика е манипулиране на софтуери, чрез които се управляват фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на стоки и услуги. По време на летните и зимните контролни кампании на НАП са открити и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот. Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта.

В продължение на 2 години НАП провежда лотария с касови бележки с предметни и парични награди, в рамките на която са регистрирани над 60 млн. касови бележки на стойност 780 млн. лв. С въвеждането на QR код във всяка касова бележка, регистрирането на фискални бонове в лотарията ще стане значително по-лесно, допълват от НАП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай