Ученици участват в играта на НАП с касови бележки за 1 млн.

Ученици участват в играта на НАП с касови бележки за 1 млн. | StandartNews.com

Ученици регистрираха касови бележки за над 1 млн. лв. от началото на играта на НАП "Парола: Касова бележка". За наградите - таблети, фотоапарати и игрална конзола, досега са регистрирани 152 хил. касови бележки, а над 11 000 фенове следят публикациите в страницата на кампанията във Facebook. Печелившите касови бележки се определят на лотариен принцип. Играта "Парола: Касова бележка" е част от образователната кампания на НАП "Влез в час с данъците 2" и има за цел да повиши информираността на младите за данъците и осигуровките. Акцент в кампанията през тази година са отговорите на въпросите защо е важно да се издават касови бележки и как това засяга всеки потребител.

Според регламента на играта всеки ученик в България може да регистрира неограничен брой касови бележки чрез специален софтуер. Приложението е достъпно на фенстраницата на кампанията във Facebook, както и за мобилни телефони с операционни системи Android и IOS.

Учениците могат да регистрират касови бележки до 31 май 2015 г. Колкото повече фискални бонове запише един участник, толкова по-голям е шансът той да спечели някоя от наградите. Важно условие е учениците да пазят касовите бележки, които регистрират до края на играта.

Общо 110 учебни часа, посветени на данъците и осигуровките, проведоха служители на НАП в 28 средни училища в цялата страна от началото на кампанията. До края на кампанията предстоят срещи с още близо 20 000 ученици.

Декларация с баркод сама пресмята данъка

Декларацията за облагане на доходите с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигуровки и ползваните облекчения, напомнят от НАП. Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър от сайта на НАП nap.bg и да се попълни "офлайн". Подаването на декларация с баркод гарантира на гражданите, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доходи. Изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага обработване и попълване на данните от тези формуляри ръчно, а информацията се прехвърля чрез сканиране на баркода. Подаването на декларацията с баркод става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно се дава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП, както и по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Който подаде декларацията си за облагане на годишните доходи до 31 март по електронен път, ползва 5% отстъпка от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе до 30 април дължимия по декларацията данък. ПИК се взима безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на гражданите.

Годишните данъчни декларации за облагане на доходите се подават до 30 април, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва само кодът за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и др. приходи за централния бюджет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай