В Банско и Боровец за 70% от колите се плаща данък "уикенд"

В Банско и Боровец  за 70% от колите се плаща данък "уикенд" | StandartNews.com

За 70% от скъпите служебни коли, които се карат в зимните курорти, фирмите плащат данък "уикенд", показаха проверките на НАП. По време на кампанията на НАП за засилен контрол в Банско и Боровец от началото на годината данъчните са проверили общо 714 автомобила, научи "Стандарт". Целта беше да се установи дали за служебните коли, които са паркирани край пистите или се карат в 2 ч. през нощта и очевидно се използват за лични нужди се плаща данък "уикенд". След като видят скъп автомобил в зимен курорт данъчните проверяват дали е регистриран на фирма или на гражданин. И ако е служебен изпращат информацията на поделението на НАП в страната, където е регистрирана фирмата, за да се види дали се плаща ДДС и 10% корпоративен данък за разходите за поддръжка при личното ползване на автомобила. Оказва се, че само за около 30% от проверените коли се е стигнало до стартиране на ревизия на фирмата за да се установи размера на дължимите налози. За 70% от автомобилите фирмите съвестно си плащат данък "уикенд". Кампанията за плащането на дължимите налози при личното използване на служебните коли стартира през миналата година и вече има видими резултати.

В резултат на зимните проверки на данъчните в Боровец и Банско оборотите на търговските обекти са нараснали с 27% спрямо миналата година, сочат данните на НАП София. От старта на зимните проверки през 2014 г. до момента увеличението на оборотите е с над 60%. Един от начините за засилване на контрола е служител на НАП физически да присъства в заведението или магазина. Като има случаи в присъствието на данъчния оборотът да скача над 10 пъти. В такива случаи започва пълна данъчна ревизия.
При проверките в Банско и Боровец са затворени 31 обекта за неиздаване на касови бележки. Иззет е оборотът от касите на 50 длъжника, които не са плащали в срок налозите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай