В бюджета на ЕС 2021-2027 г.: По-малко пари за фермери и магистрали

В бюджета на ЕС 2021-2027 г.:  По-малко пари за фермери и магистрали | StandartNews.com

Увеличават средствата за отбрана, за сигурността на границите, за климата и за иновации

Намаление на средствата за кохезионната политика /б. ред. - за сближаване, осъществява се чрез структурните фондове, ЕИБ и др./ със 7%, за селскостопанската - с 5 на сто и на директните плащания - с 4%. Това е заложено в предложението на Европейската комисия за следващата Многогодишна финансова рамка на общността за периода 2021 - 2027 г. В същото време се увеличават разходите за отбрана, за сигурността на границите и за климата. Приоритет ще бъдат иновациите и научните изследвания.

Плановете бяха анонсирани от комисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер пред Европейския парламент. Той посочи, че при изготвянето на разчетите ЕК е била изправена пред два проблема - намаляването на средствата заради Brexit и новите предизвикателства пред ЕС - миграция, граничен контрол и отбрана.

"Новият бюджет на общността е новаторски, по-гъвкав и модерен", коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той обясни пред депутатите, че Комисията е извършила задълбочен анализ на всички европейски политики и в резултат предлага размер на Многогодишната финансова рамка от 1,11% от брутния национален доход /БНД/, или 1,27 трилиона евро. "Ако не бяхме направили този анализ на всички политики и просто бяхме отговорили на всички искания, ако не бяхме отчели, че 15 млрд. евро ще липсват след излизането на Великобритания, щяхме да стигнем до 2% от БНД. Това предложение щеше да бъде отхвърлено от много държави членки и от някои от вас", подчерта Юнкер. По думите му, това е бюджет, в който разходите трябва да доведат до по-добри резултати с акцент върху европейската добавена стойност, "да имаме съвременна политика, съчетана с кохезионната политика".

Ще има и нови приоритети като цифровата икономика, охраната на границите, отбраната. Юнкер отбеляза и че в бюджета е включена програма за подкрепа на реформите за държави, които искат да влязат в еврозоната и за стабилизиране на инвестициите с мобилизиране на 30 млрд. евро, за да се запази стабилността при икономически сътресения.


2 млрд. евро са предвидени за отбрана в новата финансова рамка, посочи Йотингер. За управлението на границите е важно да се знае кой влиза в ЕС. Еврокомисарят подчерта, че България, Гърция, Италия, Малта и Кипър са много натоварени, а вътрешните граници в ЕС трябва да се проходими, но за тази цел външните граници трябва да се контролират добре. Еврокомисията предлага укрепване на "Фронтекс", като служителите от 1500 станат 10 000, а държавите членки са помолени да намалят граничния контрол във вътрешността на Европа постепенно.
Ще има и още средства за опазване на климата. "Увеличението е с 50%, 5% ще се отделят за въвличането на климатичните теми във всички политики на съюза", обясни еврокомисарят. "Искаме да финансираме и нови проекти, да удвоим броя на младите, които да участват в "Еразъм", посочи Йотингер. Той подчерта, че има голяма конкуренция от всички страни и са необходими инвестиции в иновациите и изследванията. "Искаме да увеличим с 60% инвестициите в тази област", допълни еврокомисарят.

В рамката има и нов механизъм - отчитане на върховенството на закона при разпределянето на средствата.

Йотингер подчерта, че това е важно, защото става дума за парите на данъкоплатците. "И когато има спор за европейските бюджетни програми и съдебни спорове, трябва да знаем, че съдебните системи са независими, че съдебните решения се взимат обективно, трябва да има връзка между правовата държава и финансирането чрез европейски средства".


Бюджетът /2021-2027/ ще има и повече източници за самофинансиране, за да могат да намалеят вноските от държавите членки. "Искаме 10% да идват от нови приходоизточници, 24 млрд. евро, например, от схемата за търговия с емисии, корпоративния данък и мерки като рециклирането на пластмасовите отпадъци.

Всяка държава членка ще може да реши как да регулира обработката на пластмасови отпадъци - дали чрез данък или чрез забрани. Така ще можем да покрием до 50% от празнотата след Брекзит, надяваме се да не е нужно увеличаване на националните вноски", каза още Йотингер. Той подчерта, че колкото по-бързо се вземе решението за бюджета, толкова по-добре, и напомни, че 2014 г. е била загубена година, защото много късно е било постигнато споразумение.

Представянето на бюджета беше последвано от дебат в пленарната зала в Брюксел. Повечето евродепутати изразиха сдържаност и възражения, посочва БТА.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер беше категоричен, че съкращаването на средствата трябва да се обсъди с гражданите, с фермерите и малките и средните предприятия. Той посочи, че трябва да се попитат страните в ЕС откъде да се съкратят разходи. От ЕНП защитиха предложените от еврокомисията за намаления на средствата за земеделие и сближаване.
Социалистите и демократите се усъмниха, че предложението взима предвид нуждите на младите хора за следващото десетилетие. Те настояха средствата от ЕС да достигат и до бедните хора.
Европейските реформатори и консерватори настояха за повече намаление на средствата в европейския бюджет. Според АЛДЕ за пръв път от 20 г. насам бюджетът на ЕС предвижда "собствени източници" за финансиране, увеличава се, като се предвижда намаление или повишаване на средствата там, където е необходимо.
Зелените настояха половината от следващия бюджет на ЕС да бъде насочена към опазването на природата.
Европейската обединена левица изрази притеснение от посоката на бюджета, приветства предложението за повишаване на разходите за образование и възрази срещу увеличените средства за охрана на границите и за отбрана.
Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" отчете, че държавите нетни вносители в бюджета ще бъдат допълнително натоварени заради оттеглянето на Великобритания. А обвързването на отпускането на средства от ЕС с върховенството на закона е ясно наказание за държавите от Източна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай