В София се провежда среща на структурни и инвестиционни фондове

В София се провежда среща на структурни и инвестиционни фондове | StandartNews.com

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова откри днес в София 27-а годишна среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Това са фондовете, чрез които се реализира една от най-важните политики на Съюза - кохезионната.

В обръщението си към представителите на националните одитни органи, на Европейската сметна палата и Европейската комисия тя посочи, че темата за политиката на сближаване, включваща фокуса „Бъдещето на Европа и младите хора", беше един от основните приоритети на първото Българско председателство на Съвета на ЕС през първите шест месеца на тази година. Днес тя продължава да бъде водеща тема в различни формати, най-вече в контекста на дебатите за следващата Многогодишна финансова рамка и респективно за кохезионната политика, възлизаща на 1/3 от бюджета на ЕС.

Емблематичната зала 3 за Българското председателство днес събира изключително високо ниво професионалисти, които са от ключово значение и гарант за успешното реализиране, и за правилното усвояване на фондовете, а само така те могат да бъдат добре инвестирани, посочи Павлова по време на форума.

Приветствие към делегатите поднесе също Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, а ключови аспекти на предложенията на ЕК за модернизирана, гъвкава и радикално опростена кохезионна политика за периода 2021-2027 г. представи Марк Льометр, генерален директор на ГД „Регионална и селищна политика" на ЕК.

„За нас е много важно, че кохезионната политика остава с равен достъп за всички нас, за всички региони. От друга страна, въпреки фокуса върху по-слабо развитите региони, от гледна точка на финансовото разпределение все още са налице много сериозни диспропорции относно интензитета на помощта между отделните страни. Тази тема също е важно да бъде взета под внимание", заяви Лиляна Павлова в обръщението си към делегатите на форума.

Наблюдава се също желанието да правим заедно все повече нови политики – по отношение на сигурността, на външната политика в подкрепа на темата сигурност, дигиталната трансформация, климатичните промени, тъй като трябва да бъдем адекватни на новия глобален, конкуриращ се свят. А гъвкавостта, която търсим, между традиционните политики, каквато е кохезионната, и новите, наложени от предизвикателствата на времето, трудно би била подсигурена, продължавайки да разпределяме малко над 1% от общия европейски национален доход, каза министърката по време на 27-а годишна среща на одиторите по ЕСИФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай