Великобритания иска да изключи Русия от SWIFT

Великобритания иска да изключи Русия от SWIFT | StandartNews.com

Лондон. Великобритания ще настоява лидерите на Европейския съюз да разгледат блокирането на Русия до системата за банкови сделки на SWIFT във връзка със разширяването на санкциите за конфликта в Украйна, заяви британски правителствен служител пред Bloomberg.

Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация, известна като SWIFT, е една от основните връзки на Русия към международната финансова система. Правителството на премиера Дейвид Камерън планира да постави темата на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел днес, според длъжностното лице, който е помолило да остане анонимно.

Тази идея за затягане на санкциите заради действията на Москва в Украйна не е нова, на ако се стигне до реализирането й, това ще означава спиране на всички валутни преводи между банките на Русия и света.

SWIFT е система за размяна на информация предимно между банките и изключването от нея ще скъса връзката на руските банки с крос-сметките им в чужбина и ще парализира способността им да правят плащания вътре в отделна страна.

"Това би създало проблем за целия финансов пазар - както за връзките му с чужбина, така и за плащания вътре в Русия. Казано по-просто, това означава, че банките няма да могат нито да изпращат, нито да получават пари", обяснява пред агенция РБК Алма Обаева от компанията "Национальный платежный совет".

Всички валутни разплащания в Русия минават през SWIFT системата. За плащанията в рубли се използва информационната система на централната банка на Русия.

При изключване на банка от SWIFT, тя може да продължи да работи, но нарежданията и потвържденията на преводите ще стават по факс. "Прилича на угасване на мрежата на мобилните комуникации - неприятно е, но хората ще преминат към старите стационарни телефони или ще намерят алтернативни начини", обяснява Обаева.

Централната банка на Русия вече обмисля изграждане на аналог на SWIFT - например чрез компанията CyberPlat и мрежите на големите банки - заради санкциите срещу руски банки и напрежението в отношенията с платежните системи Visa и MasterCard. Това може да отнеме поне половин година.

SWIFT обединява над 10 000 банки и финансови институции в 210 държави по света. През нея годишно преминават над 1.8 млрд. съобщения. В Русия в системата членуват повече от 600 участници, включително централната и най-големите банки. Представител на SWIFT за страната е компанията "Россвифт".

Компанията-майка е регистрирана обаче в Белгия и трябва да следва белгийското законодателство и да съгласува решенията си с ЕС.

Подобна мярка вече е използвана срещу Иран, а когато се прецени,че и тя не е ефективна, остава блокирането на активи на цели банки. През март 2012г. SWIFT изключи всички ирански банки, описани в решенията на Запада като нарушаващи или заобикалящи санкциите на ЕС и предупреди, че може да бъде прекъсната връзката и с други ирански институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай