Вноските за гарантиране на влоговете според риска

Вноските за гарантиране на влоговете според риска | StandartNews.com

Банките трябва да преведат средствата до 31 май

Нови правила се въвеждат за определяне на ежегодните вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ), като те ще зависят от степента на риска. Сумите ще се определят индивидуално за всяка банка по специална методика, а не както беше досега - като процент от привлечените депозити, който е еднакъв за всички. Наредба 30 на БНБ, която урежда правилата на изчисляване на вноските, беше публикувана в "Държавен вестник".

Според нея рисковите показатели за определяте на вноските са разделени в пет категории - капитал, ликвидност и финансиране, качество на активите, бизнес модел и мениджмънт, и потенциални загуби за ФГВБ. Тези рискови показатели имат различна тежест: бизнес модел и мениджмънт - 28%, състояние на капитала и ликвидност - по 20%, потенциални загуби за ФГВБ - 17%, и качество на активите - 15%.

До 1 май 2016 г. фондът трябва да е изчислил годишната премийна вноска за всяка банка с отчитане на степента на риска. Освен това на базата на новата формула БНБ трябва да направи сметката за всеки трезор поотделно и за 2015 г. В началото на миналата година банките внесоха във ФГВБ сумата от 258 млн. лв. с уговорката когато методиката стане готова, да доплатят разликите. Тези суми кредитните институции трябва да преведат до 31 май 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай