1000 домакинства в Свиленград ще събират боклука разделно

 1000 домакинства в Свиленград ще събират боклука разделно | StandartNews.com

Успяваме там, където ни съдействат местните власти, Бургас е номер 1 по чистота, каза шефът на организацията Тодор Бургуджиев

 

На 1000 домакинства в Свиленград ще бъдат раздадени жълти, зелени и сини кофи за разделно събиране на боклука. Проектът е на "Екопак" и е стартирал през миналата година със 100 къщи. Успехът бе 97% чистота и 99% събираемост, каза изпълнителният директор на организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки Тодор Бургуджиев.

Разделното събиране на боклука от врата до врата е един от четирите проекта на организацията за намаляване на количествата депонирани отпадъци от опаковки, в които ще бъдат вложени над 4 млн. лева. Бургуджиев обясни, че успехът в Свиленград се дължи на съдействието на общината, която има солиден план за екология за 10 г. напред.

"Хората на кмета са като апостоли - убеждават гражданите и ги санкционират, ако се налага. Освен това общината обеща на свиленградчани да плащат по-малко такса смет, ако се включат в проекта", каза Бургуджиев. Той обобщи, че разделното събиране на отпадъците е успешно там, където има съдействие на местните власти. А град номер 1 по чистота и разделно събиране е Бургас, където дори има екополиция. Софиянци не са от най-дисциплинираните, но процентът на събираемост в столицата се увеличава, посочи още шефът на ЕКОПАК.

През 2017 г. организацията ще сключи договори за разделно събиране с 22 нови общини, като броят им ще стане 86. Затова са заделени инвестиции от близо 500 000 лв.

Друг проект на организацията, в която членуват 18 водещи български и международни компании, е "Хорека" - разделно събиране на отпадъци от ресторанти и хотели. През миналата година са работили със заведенията в столичните квартали "Младост" и "Студентски", като тази година ще бъдат ангажирани и обекти във Варна и Бургас.

Заключваща хидравлична система за цветните контейнери, както и пълна подмяна на типа „ракла" с „иглу" са останалите проекти, с които ЕКОПАК България ще намалява отпадъците от опаковки на сметищата. До края на 2016 г. са подменени 12 734 от общо 14 541 "ракли" с „иглу" в 64 общини. Благодарение на малките отвори на "иглутата" количеството битов отпадък в тях намалява, повишава се и чистотата на суровината за рециклиране с 50%. Тук обаче проблем са клошарите, които често палят или разбиват заключените контейнери. През миналата година е имало 967 изгорени контейнери, като 28  жълти кофи в Пловдив са станали жертва на отмъщение срещу "канарите" след дерби на местните отбори "Локо" и "Ботев".

През 2017 г. организацията ще пусне нова линия за обработка на пластмаса и хартия, а инвестицията е 1,1 млн. лева.
През миналата година ЕКОПАК България вложи 2,5 млн. лв. в първата в страната инсталация за сортиране на стъкло, която не само отделя етикети и капачки от бутилки и буркани, но разпределя парчетата по цвят. Съоръжението е в село Равно поле и има капацитет да обработва 100 тона стъклени опаковки на ден.
Направихме инвестицията, защото заводите, които работят с рециклирани суровини, искат чистота до 30 грама на тон, обясни Бургуджиев.

Македония и Сърбия вече са проявили интерес към технологията.

ЕКОПАК България покрива 2 630 718 жители

Организацията е лидер в разделното събиране на отпадъци с 42,4% пазарен дял и през 2016 г. преизпълни целите за рециклиране с над 4%. Общото рециклирано количество е 64,19% от декларираните количества опаковки, а определената от закона цел е 60%. През миналата година 1226 компании-членки на ЕКОПАК България са декларирали 155 978 т опаковки, пуснати на българския пазар. От тях организацията е събрала разделно и предала за рециклиране 100 117, 47 т отпадъци от опаковки, от които 47 746,38 т хартия, 23 795,52 т стъкло, 16 874,08 т пластмаса, 4 806,94 т метал и 6 851,77 т дървесина.

Организацията покрива 2 630 718 жители население и обслужва 14 541 цветни контейнера, по данни на МОСВ за 2016 г.
Контейнерите се обслужват от 38 камиона с интегрирана GPS система, която следи в реално време извозването на отпадъците по вид.

ЕКОПАК България АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки у нас и единствената, която обслужва система с три цветни контейнера – син, жълт и зелен. В организацията членуват 1226 производители и вносители на опаковани стоки. ЕКОПАК България не разпределя печалба.

Организацията работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи инсталации, 15 от които са собствени и осигуряват 250 работни места.

През 2016 г. ЕКОПАК България събра и предаде за рециклиране тонове отпадъци от опаковки, с което:
Спаси от изсичане 620 703 дървета.
Спести над 317 млн. кВтч електроенергия, 1,517 млрд. л питейна вода и 153 114 барела петрол.
Намали обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 190 986 куб. м.

ЕКОПАК България ще продължи да инвестира в образователни и информационни дейности, защото разчита много на грижата на хората за околната среда и отговорното ползване на системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. "Процесът е продължителен, свързан с изграждането на нови навици, но усилията си заслужават!" е посланието на компанията към хората.

Освен със създаването на екологични навици сред деца, организацията провежда информационни кампании и сред студенти от СУ "Св. Климент Охридски".  "Младите хора се учат много бързо, по-трудно е да променим стереотипа на възрастните", казва Тодор Бургуджиев.

Общо 5 са организациите за разделно събиране на боклука у нас. Последната регистрирана - "Еко партнърс", е започнала работа от началото на 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай