9 общини печелят от минерална вода

 9 общини печелят от минерална вода | StandartNews.com

 

Местните проекти са одобрени и се финансират безвъзмездно от екоминистерството

9 родни общини ще могат да печелят от минералните води на територията си, да развиват туризъм, да намалят разходите си за отопление и да развиват земеделие. Те получиха финансиране за своите проекти за ефективно използване на ресурсите от минерални води, благодарение на пилотната национална схема на Министерство на околната среда и водите.
Тя стартира през 2016 г. Целта й е да допринесе за създаване на условия в общините за максимално ефективното оползотворяване на минералните води. И това да се случи в полза на гражданите и да подкрепи екологичните и икономическите приоритети на общините. Конкретната цел на пилотната схема е да бъде даден финансов стимул за инициативността на общините да оползотворят този ценен природен ресурс за генериране на приходи в общинските бюджети, които да бъдат по-нататък използвани за реализацията на приоритетите им.
Програмата стартира в изпълнение на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България, одобрена през 2012 г. и по-конкретно приложението кьм нея: „Стратегия за управление на дейностите при минералните води".
За да стартира програмата успешно Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ предприема редица подготвителни дейности. Направено е проучване за потребностите и готовността на общините, на чиято територия има находища на минерални води, за които е предоставено правото за тяхното управление от страна на Министерството на околната среда и водите.

На 111 общини, на чиято територия има находища на минерални води държавна собственост или предоставени за управление от общините, е изпратен въпросник, който да набере необходимата информация за състоянието на инфраструктурата на тези находища. Отговори са получени от 45 общини. След това от фонда изготвят анализ на съответната законодателна и нормативна уредба, както и финансово-икономически такъв за възможните подходи и форми за възмездно и безвъзмездно финансиране. Управителния съвет на НДЕФ подготвя и одобрява целия пакет на Оперативното ръководство на програмата с всички негови приложения.
Анализът показа, че голяма част от съществуващата общинска водопроводна и водопреносна мрежа е амортизирана, има нужда от основни ремонти, цялостна подмяна или изграждане и доизграждане. С проектите ще се намали и процентът на неизползваните минерални води. В момента над 75% от всички минерална води у нас изтичат в земята.
Освен това анализът на кредитния потенциал на общините показа, че изцяло кредитно финансиране по национална програма на проектите за минерални води на практика е неподходящо и би довело до разсрочване на дейностите в неопределено дълго време.

Пилотната схема финансира безвъзмездно само частично необходимите инвестиционни мерки, но достатъчно, за да катализира взаимодействието между бизнеса и общините и да подпомогне оползотворяването на ресурса пълноценно.

Привличането на допълнителни средства чрез предоставянето на частични грантове е заложено в стратегията на НДЕФ и е част от усилията на Фонда да разшири портфолиото си от финансови механизми.
Сроковете, които НДЕФ си поставя за реализация на пилотната програма, са амбициозно кратки. Затова и почти веднага е публикувана поканата за набиране на проекти. Провеждат се и четири информационни срещи с на територията на четирите басейнови дирекции – в Пловдив, Плевен, Шумен и Сандански. Програмата разясняват зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и екипът на НДЕФ. Интересът от страна на общините е много голям, затова и схемата ще се реализира още през тази година.
Общините, които искат да се включат в схемата, трябва да отговарят на няколко критерия. Първият и най-важен от тях е да имат готов инвестиционен проект. Освен това за одобряване на проекта е задължителен и бизнес план за срок от десет години, който да доказва икономическата целесъобразност на публичната инвестиция.
По схемата са допустими разходи за строително-монтажни работи (СМР) по подмяна/ разширяване и/ или изграждане на инфраструктура.
Размерът на безвъзмездното финансиране от страна на фонда е 50% от стойността на инвестиционния проект. Финансират се безвъзмездно до 50% и разходите за инвеститорски контрол и строителен и авторски надзор. В допълнение – ако общината има договор за кредит за финансиране на останалата част от инвестицията по проекта, в рамките на пилотната схема се осигуряват средства за покриване на лихвите по кредита.
 

Срокът за подаване на проектните предложения по пилотната фаза на схемата за минерални води беше 16 декември 2016 година. Оценителната комисия на НДЕФ, в която участват експерти от три министерства – на околната среда, на финансите и енергетиката и експерти от Изпълнителното бюро на НДЕФ, заседава на 19 и 20 януари 2017 г., а на заседанието си на 24 януари 2017 г. Управителният съвет взима решение за финансирането на одобрените от комисията проекти.

Одобрени са проектите на 9 общини – Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември, Панагюрище, Минерални бани и Берковица. Мерките, които ще се изпълняват, включват реконструкции на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции, събирателни резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони и др.
През следващия месец предстои подготовка на тръжните процедури. Екипът на Изпълнителното бюро на НДЕФ участва пряко в този процес като осъществява предварителен контрол, предоставя готови модели за тръжна документация, преглежда подробно инвестиционните проекти , които са неразделна и най-важна част от тръжната документация за процедурите за избор на изпълнители на СМР. В последствие представители на НДЕФ участват в комисиите за избор на изпълнители и в мониторинга и приемането на строителните дейности.
Плановете и очакванията са тръжните процедури да завършат през месеците април и май, за да се използват летните месеци за строителните дейности.

Националният доверителен
екофонд има 20 г. опит

Националният доверителен екофонд има над 20 години опит във финансирането и управлението на проекти във всички сфери на околната среда. Той е създаден през 1995 година чрез първата суапова сделка за замяна на „Дълг срещу околна среда" между България и Конфедерация Швейцария.

НДЕФ управлява и средства от международната търговия с предписани емисионни единици (ПЕЕ) за парникови газове, средства от продажба на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и средства, предоставени на базата на други видове споразумения с международни, чуждестранни или български източници на финансиране, предназначени за опазване на околната среда у нас.
В момента основен източник на финансиране са средства от ранните търгове на Европейската схема за търговия с емисии, които се насочват към НДЕФ по силата на Закона за ограничаване на климатичните промени и съответните решения на Министерски съвет. В НДЕФ постъпват и средствата от продажбата на авиационни квоти на емисии на парникови газове пак по силата на Закона за ограничаване на климатичните промени.

Инвестиционна програма "Минерални води" се финансира с приходи по силата на Закона за водите, част от които с Постановление на министерски съвет са насочени към НДЕФ за реализацията й. Междувременно НДЕФ изпълнява и по-малки проекти в качеството си на бенефициер - с финансиране от Федералното министерство на околната среда на Германия и от Световна банка.
В момента фонда работи по редица програми.
Инвестиционната Програма за Климата (ИПК) работи със средства, генерирани в ранните търгове на Европейската схема за търговия с емисии. Програмата е своеобразно продължение на Националната Схема за Зелени Инвестиции (НСЗИ), финансирана от споразуменията с Австрия. Най-голямата част от бюджета й е за финансиране на проекти за подобряване на енергийната ефективност на държавни и общински обекти. Приемът на Заявления за проявен интерес по ИПК е постоянен процес и няма срок на кандидатстване.
През 2016 НДЕФ обяви пилотна схема за насърчаване използването на електрически и електрически хибридни превозни средства от общинските и държавни администрации. През 2017 година схемата отново ще бъде отворена на 20 февруари 2017 г.
Третата активна Програма в момента е Инвестиционна програма Минерални води, по която в момента се реализира пилотна схема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай