България стои зад споразумението за климата

Подготвяме и Национална стратегия за адаптация

България стои зад споразумението за климата | StandartNews.com

България ще спазва ангажиментите по споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Това е становището на министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от ведомството.

Според Димов страната ни ще изпълнява твърдо общата политика на Европейския съюз. Споразумението е ратифицирано от Народното събрание и е в сила за България от 29 декември миналата година, след като документите за ратификация бяха депозирани официално в Секретариата на ООН.

Пактът, договорен от почти 200 държави в Париж през 2015 година под егидата на ООН, има за цел да намали количеството изхвърлян въглероден диоксид и други газове, отделяни от използването на изкопаеми горива.

България е една от малкото, която има собствен Закон за ограничаване изменението на климата, който се прилага чрез Третия национален план за действие по измененията на климата – всеобхватна и амбициозна програма на национално ниво за осъществяване на преход към нисковъглеродна икономика и ефективно използване на ресурсите до 2020 година.

Страната ни подготвя и Национална стратегия за адаптация и План за действие за изпълнението й за периода до 2030 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай