ЕС дава пари за пешеходни и велоалеи

ЕС дава пари за пешеходни и велоалеи | StandartNews.com

„Осъзнаването на необходимостта от съхраняване на природните богатства е гаранция за по-добър начин на живот на хората. „Зеленото" мислене се налага като модерен подход за всяко правителство, за всяка общност и за отделния човек". Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова на официалното откриване на второто издание на конкурса „Екообщина". Инициативата се организира от Посолството на Франция в България и цели да насърчи устойчивото развитие на българските общини в областта на управлението на водите и отпадъците, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност.

„МРРБ предоставя и подкрепя всички инициативи, с които общините да са по-еко, по–зелени, за да постигнат устойчив растеж и по-добро качество за живот на хората", заяви Николова.

Зам.-министърът напомни, че Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. е допринесла изключително много за устойчивата мобилност, подобряване на градската среда и др. „Близо 500 млн.лв. от програмата бяха вложени в инвестиции в модернизиране на градския транспорт и интелигентни системи за графика, което доведе до намаляване на въглеродните емисии. Обновихме хиляди кв.м. паркове и зелени площи, което допринесе за по-екологична среда в градовете", отчете тя.

В новият програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. са отделени също не малко средства за устойчива градска мобилност, алтернативни начини за предвижване, пешеходни и велоалеи, както и възможности за по-зелена среда в градовете. В рамките на програма е предвиден ресурс за енергийна ефективност на публични и жилищни сгради. Продължава и националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с ресурс от над 2 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай