Градове въвеждат умни технологии

Градове въвеждат умни технологии | StandartNews.com

Бюджетът на София за 2017 г. вече е факт, а с него управата на Столична община има инструмент за продължаване на политиката си за превръщането на града в още по-зелено и иновативно място за живот, посочва от Webit.

Основните проблеми на българската столица са добре познати на всички - тежък трафик на автомобили, трудно паркиране, мръсен въздух и инфраструктура, планирана за значително по-малко население. За радост те съвпадат с трудностите на почти всеки мегаполис. Факт, в който иноваторите по света виждат уникална възможност за промяна на екосистемата на съвременните градове, чрез силата на публично-частните партньорства.

Данните на Световната здравна организация показват, че градският смог и замърсяването на въздуха са отговорни за най-малко 8 млн. смъртни случая на година. В същото време 90% от градското население диша мръсен въздух. Всичко това има отрицателен ефект не само върху икономиката, но и се отразява на индивидуалното ни здраве и продължителността на живота ни.

През изминалата година станахме свидетели на невероятни иновации в сферата на умните градове. През октомври германска компания представи устройство, което пречиства въздух с капацитета на 275 дървета, като в същото време заема съвсем малко място.

Нововъведенията не спряха до тук и видяхме проекти, като мрежата за ефективен енергиен разход на центрове за обработка на данни GEYSER и системата за умно паркиране Telensa.

Развитието на градската среда стои в основата на Webit.Foundation и събитията под шапката на организацията. Датите на тазгодишния Webit.Festival са 25 и 26 април, а събитието отново ще се проведе в столичния център на иновациите - София Тех Парк.

Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев, Европейската комисия и кмета на София Йорданка Фандъкова, която ще бъде и лице на конференцията за умни градове - Smart City Summit. В дискусиите ще вземат участие и някои от най-успешните кметове от България и Европа.

Акцент отново са и стартиращите компании, от които идват огромна част от иновациите за умни градове. И тази година Webit.Festival включва състезанието Founders Games, в рамките на което 100 избрани стартъпа ще получат възможността да се борят за награда, която може да достигне 500 000 евро.

Гостите на Webit ще могат да избират между 12 паралелни конференции, обхващащи теми, като интернет на всичко (IoE), мобилност, финансови технологии, здравни технологии, лидерство в дигиталната икономика, изкуствен интелект и виртуална реалност.

Събитието дава уникалната за България възможност за среща с лектори на световно ниво по време на конференции с таргетирано съдържание. Но още по-важен е шансът за комуникация и обмяна на идеи с над 5000 посетители от 80 държави, сред които са някои от най-влиятелните хора на пет континента. Така Webit помага за формирането на предприемаческата екосистема и за създаването на връзки между индустриите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай