Изхвърляме 442 кг боклук на година

Изхвърляме 442 кг боклук на година | StandartNews.com

Министърът на околната среда Ивелина Василева откри в София първия Екодизайн форум „Бизнес за природата" с фокус върху чистите технологии, устойчивото развитие в производството и използването на природни ресурси, енергийната ефективност, кръговата икономика.

Пред участниците в първата конференция „Повече от по-малко! От отпадъци към ресурсна ефективност, екодизайн и кръгова икономика" министър Василева отчете, че през последните години у нас е направен качествен скок в третирането на отпадъците като ресурс. „До този момент, с инвестираните над 700 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда", изградихме 19 регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват над 3,5 млн. жители и обхващат 74 общини на територията на страната. 12 от системите са обезпечени с компостиращи инсталации за биоразградими и зелени отпадъци, а 11 – със сепариращи инсталации", отбеляза министър Василева.

Близо 6,6 млн. жители в България на територията на 177 общини са обхванати от системи за разделно събиране на отпадъците. Рециклираните битови отпадъци през 2014 г. са близо 640 хил. тона, което е близо 25 на сто. От опаковки, рециклираните количества на отпадъците достигат 230 хил. тона – 64% от генерираните. Това трябва да бъде отчетено като сериозно постижение, предвид заложената европейска цел от минимум 55 на сто, подчерта министърът.

Страната постига и заложените цели от повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване, батерии и МПС. След 2010 г. се забелязва и тенденция към намаляване на количеството генерирани отпадъци. Средната норма на глава от населението за България 442 кг, при средно за ЕС – 475 кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай