Министър призова кметовете да мият улиците

Министър призова кметовете да мият улиците | StandartNews.com

Министърът на околната среда Нено Димов изпрати писмо до 28-те кметове на общини с нарушено качество на атмосферния въздух. С него министърът призовава за стриктно изпълнение на предвидените в общинските програми мерки за намаляване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ10), и поддържането на ниско ниво там, където е постигнато съответствие.

Министър Димов настоява за мерки, приложими през летния сезон – редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублоковите пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, контрол на строителните дейности на територията на общината.

От изключителна важност за дейностите по изпълнение на мерките от програмите е създаването на организация за контрол на изпълнението. Контролът на изпълнението на програмите по Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) се осъществява от общинските органи, съгласувано със съответната РИОСВ.

Според решение по дело С-488/15, постановено на 5 април от съда на ЕС в Люксембург България не е спазила нормите за ФПЧ10 във всички агломерации и зони на страната. Независимо, че предварителните данни от пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух за 2016 г. показват положителни тенденции за намаляване както на броя превишения, така и на стойностите на средногодишната концентрация, съответствие с нормите по показател ФПЧ10, е постигнато само в отделни общини. Решението на съда може да доведе до налагането на финансови санкции на България.

Предвид сериозността на проблема министърът разчита на добро сътрудничество и конструктивни действия от страна на общините и на РИОСВ за навременно и ефективно изпълнение на заложените в програмите мерки за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух, се посочва в официалното съобщение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай