Над 200 язовира имат неизправности

Над 200 язовира имат неизправности | StandartNews.com

Над 200 са язовирите с неизправности в България, които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) определя като рискови. Това обаче не означава, че те са в предаварийно състояние, каза пред БНР директорът на дирекция „Язовири" в Агенцията Йордан Кюмюрджиев.

Контролът и проверките от страна на Агенцията вече оказват влияние, собствениците започват да изпълняват предписанията, които са им дадени, заяви той.

В действително лошо състояние са около 30 язовира. ДАМТН е разпоредила те въобще да не задържат водата – те са празни на кота мъртъв обем и предписанията се спазват.

След като на Агенцията бе възложен контролът върху язовирите, през 2016 г. от общо 5 400 язовира са проверени около 5 хил. За част от тях са констатирани проблеми като неизправни кранове и повредени преливници.

В момента снежната покривка затруднява достъпа и огледа на съоръженията и се проверяват само язовирите в лошо техническо състояние. Повечето язовири са с изяснена собственост, категоричен е Йордан Кюмюрджиев. За останалите отговарят областните управители до изясняването на собствеността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай