Обсъждат мерки за мръсния въздух

Обсъждат мерки за мръсния въздух | StandartNews.com

Конференция в София ще обсъжда мерките за намаляване на замърсяването на въздуха. Най-големи проблеми със запрашаването има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. Това сочат резултатите от извънредни измервания на качеството на въздуха в столицата.

Европейската комисия осъди България заради неспазване на нормите за чистота на въздуха в почти цялата страна. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема и на страната трябва да бъде даден срок, за да изпълнени изискванията и да не плаща глоби всеки ден.

Вече е готова системата за ранно оповестяване в София, съобщи БНТ, цитирайки зам.-кмета по екология на Столична община Йоана Христова. За да заработи тя ефективно, е необходимо общинските власти да изработят механизма, по който ще действат, когато системата даде сигнал, че след 48 часа се очакват повишени нива на замърсяване на въздуха. Една от идеите е в такива дни градският транспорт в определени зони на София да е безплатен. Предстои те да бъдат обсъдени в комисиите на Столичния общински съвет, а през декември да бъдат и гласувани.

Зам.-кметът по екология обясни, че през февруари ще бъдат безплатно сменени печките за отопление на няколко домакинства в район "Нови искър", които досега са се отоплявали на твърдо гориво. Домакинствата, чиито отоплителни уреди ще бъдат подменени, ще бъдат избрани по критерии, като с приоритет ще бъдат социално слабите или семействата, в които един от членовете е с трайни увреждания. Кандидатите могат да подават заявленията си в деловодството на община "Нови Искър". Идеята е проектът да се разрастне и на по-късен етап да се подменят печките на още домакинства в София.

До края на годината ще заработят 7 газ анализатора, които Общината закупи - 5 от тях ще бъдат дадени на Пътната полиция в кв. "Дървеница", а останалите два ще са мобилни.

Работи се и по затягането на контрола върху извършването на техническите прегледи на автомобилите и строгото следене дали замърсяващите коли са снабдени с катализатори. Общината ще продължи да инвестира и в закупуването на екологични транспортни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай