Печките са по-голям проблем от старите коли

Министър Димов призова кметовете да се възползват от финансовата помощ за еко транспорт

Печките са по-голям проблем от старите коли | StandartNews.com

Министърът на околната средата и водите Нено Димов призова кметовете да се възползват от Доверителния еко фонд и да снабдят общините си с елекромобили и хибриди. Той отправи този апел в интервю за "Блиц". "Може да бъде купена и дребна техника, която почиства паркове и градинки. Сега е моментът да се кандидатства за тези пари, а помощта е сериозна", каза той. 20 000 се дават за електромобил, а 40 000 лв за бус.

Димов обяви също, че общините трябва да решат какви мерки ще предприемат за подобряване на въздуха, но при нас проблем не са колите, а битовото отопление. "Само в София, Пловдив, Варна и Бургас, замърсяването се дължи на автомобилния трафик. От друга страна, в София тече най-бързото обновяване на автопарка, което е положителна тенденция", каза още той. 

Веднага след сезона ще започне разширяване на пречиствателната станция на Златни пясъци, както и на новото стъпало на пречиствателната станция в Китен и Приморско. Типичен проблем са Синеморец и Ахтопол. Оказа се, че Синеморец изцяло попада в НАТУРА и не може да бъде отреден терен за строителство на пречиствателна станция. Така един добър проект не може да бъде реализиран. Трябва обаче да намерим решение на този проблем, обяви Димов.

Той разкри, че се спряваме с предписанията за депата, които трябва да бъдат закрити. От 113 са останали 25, а през октомври предстои да бъдат затворени още 8. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай