Предаваме на специални места стари бои и лакове

Предаваме на специални места стари бои и лакове | StandartNews.com

 

22 общини ще събират опасните си отпадъци от бита разделно по проект на Българо-швейцарската програма за сътрудничество на стойност 8, 8 млн. швейцарски франка. Министърът на околната среда Ивелина Василева и посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел дадоха официален старт на дейностите. На територията на Созопол, Левски, Разград, Шумен и Съединение ще бъдат изградени центрове за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата. Със специално оборудвани моторни превозни средства ще се обслужват и 17 съседни общини. Така пилотната схема ще обхване над 360 хил. жители.

Хората ще могат да предават стари бои, лакове, живакосъдържащи препарати, лекарства и други. В момента по-голямата част от тези продукти се изхвърлят в контейнерите. С реализацията на проекта събирането, съхраняването и третирането на опасните отпадъци ще става екологосъобразно.

Центровете в Шумен и Разград ще бъдат големи, a в останалите три населени места – Созопол, Левски и Съединение, ще са по-малки. Те ще са оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии и други съдове за съхранение, както и с мотокари, везни, колички, инструменти и защитни облекла за работещите. Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват специално оборудвани микробуси с общо тегло до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай