23 хил. са работили на еднодневни договори

23 хил. са работили на еднодневни договори | StandartNews.com

По-бързото нарастване на наетите лица в селското стопанство в България, което статистиката отчита през първото полугодие на 2016 г., вероятно се дължи на изсветляване на селското стопанство след въвеждането на еднодневните трудови договори. Това е един от изводите в анализ на Industry Watch Bulgaria за ефектите от еднодневните трудови договори.

Няколко тенденции показват, че въвеждането на еднодневните договори не измества традиционните трудови правоотношения. Средно през 2015 и 2016 г. 78% от лицата, осигурени по еднодневни договори, не са били осигурени на друго основание по трудови и служебни правоотношения през същата година.

Броят лица, които са били осигурени чрез наемане по еднодневен договор за периода от юли 2015 г. до септември 2016 г., надхвърля 23 хил. От тях над 17,7 хил. не са били осигурени на друго основание по трудови и служебни правоотношения и през 2014 г., посочват от консултантската компания.

Средният брой дни, през които едно наето по еднодневен договор лице работи, е 4,2 дни в рамките на една година (при максимално допустими 90 работни дни).

Тези данни показват, че повечето наети по еднодневни договори са безработни, или лица, които работят изцяло в сивата икономика.

По данни на НОИ за периода юли-декември 2015 г. (след въвеждането на еднодневните договори) от новата уредба са се възползвали 1 196 осигурители, като по еднодневни договори са работили над 15,2 хил. граждани в продължение на 57,9 хил. работни дни.

За периода януари-септември 2016 г. Броят на осигурителите нараства до 1 524, осигурените лица се увеличават с 43% до 22 хил., а броят на отработените дни се повишава с 63% до 94,3 хил.

Средният брой осигурени лица, наети от един производител, се увеличава до 15 през 2016 г. от 13 за предходната година. Средният брой дни в осигуряване на едно наето лице се повишава до 4,2 дни през 2016 г., при 3,7 дни през 2015 г.

Анкетно проучване на Industry Watch Bulgaria сред близо 800 фермери установява, че сред производителите, използвали еднодневни договори през 2016 г., около 86% споделят, че работниците имат притеснение да не загубят достъп до социални помощи. Според консултантската компания това показва, че предвиденият режим за запазване на достъпа до обезщетения, помощи и услуги е изключително важен фактор за приложимостта на еднодневните договори.

Около 40% от фермерите са на мнение, че използването на еднодневните договори е довело до увеличаване на разходите за счетоводни услуги, като над половината оценяват времето за обработка на договор за един работник на около 5 минути.

Половината от анкетираните смятат, че работниците срещат трудност при попълването на личните си данни. Тези пречки могат донякъде да се преодолеят с промени в процедурите и реда за попълване и отчитане на трудовите договори, смятат анкетираните.

Над 45% от анкетираните предполагат, че работниците вероятно могат да намират друга работа, без да им се налага да спазват тези процедури. Това показва, че все още е голям делът на недекларираната заетост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай