България е на 66-то място по защита на интелектуалната собственост

България е на 66-то място по защита на интелектуалната собственост | StandartNews.com

„Днес глобалната икономика става все по-свързана и технологична, правата на интелектуалната собственост и тяхната ефективна защита имат все по-важна роля за насърчаване на творчеството, креативността и иновационната активност, които са основа не само за икономическото, но и за социалното и културно развитие на всяко общество". Това заяви зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев в дискусия на тема „Интелектуалната собственост – основа за икономическо, социално и културно развитие", организирана от Патентно ведомство по повод Световния ден на интелектуалната собственост.

На събитието присъстваха още Петко Николов, председател на Патентно ведомство, Георги Тодоров, заместник-министър на транспорта, Валери Тарандов, зам.-министър на Министерство на правосъдието.

Заместник-министър Ганчев заяви, че през 2016 г. страната ни се нарежда на 66-то място по защита на интелектуалната собственост в света, а недостатъчното познаване и слабо прилагане на различните способи за получаване на закрила в областта на интелектуалната собственост и ниското използване на иновативния потенциал са основните предизвикателства, пред които страната ни е изправена.

Зам.-министър Ганчев изтъкна, че основният финансов инструмент за реализация на заложените в Иновационната стратегия за интелигентна специализация цели е Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., която подкрепя клъстери, офиси за технологичен трансфер и технологични центрове, различни агенции и ведомства, предоставящи услуги в полза на бизнеса. „Една от основните цели на ОПИК е да се увеличи делът на иновативните предприятия, като се очаква да бъдат подпомогнати повече от 9 000 предприятия и да се мобилизират над 1 млрд. евро частни инвестиции", поясни зам.-министър Ганчев.

Петко Николов, председател на Патентно ведомство, поясни, че тази година Световният ден на интелектуалната собственост е под мотото „Иновациите – подобряване на нашият живот". „Отбелязването на този празник е повод за световната общност да обърне внимание на творчеството и новаторството, които са от особено значение за изграждането на един по-добър и по-модерен свят", добави Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай