Бизнесът увеличи с 10% парите за труд

Бизнесът увеличи с 10% парите за труд | StandartNews.com

Разходите на бизнеса за един час работа на наетите работници се увеличиха с 10,1% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, обявиха от НСИ. Това е най-големият скок на заплатите от средата на 2009 г. насам. Явно има недостиг на кадри във повечето сфери от икономиката и фирмите вдигат заплатите за да задържат персонала си. Това личи от данните, според които в индустрията и услугите скокът на разходите за труд е почти един и същ - съответно с 10,6% и 10,5%. По-различна е ситуацията в строителството, където надниците са увеличени само с 5,8%. Това се обяснява със спада в този сектор през миналата година.
По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд през първото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на миналата година е регистриран в „Операции с недвижими имоти" - с 15,2%. Причина за това е ръстът на сделките с имоти, а брокерите получават комисионни от всяка продажба. На следващите места по ръст на разходите на фирмите за всеки час работа са секторите „Професионални дейности и научни изследвания" - увеличение с 13,3%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - по 12,3%. На четвърто място с ръст на парите за труд от 12,1% се нарежда секторът "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения".
Най-малък ръст на общите разходи за труд е регистриран в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 1,6%, и „Култура, спорт и развлечения" - с 3,8%. Това обяснява защо в туризма има сериозен недостиг на кадри, но за тази година хотелиерите намериха решение на въпроса с внос на ниско платени работници.
Интересно е, че през последните 5 години разходите за труд на бизнеса са нараснали с малко над 30%. Като в услугите ръстът е с 34%. Най-голям скок на разходите за всеки отработен час се отчита в сектора "Административни и спомагателни дейности" - с 63,8% за последните пет години. На следващите челни места се нареждат "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - увеличение с 39,4%, "Професионални дейности и научни изследвания" - с 38,5%, и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 37,6%. А най-малко увеличение на парите за труд на бизнеса има в секторите "Производство и доставка на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (10,4%), "Образование" (12,9%), "Финансови и застрахователни дейности" (16,7%) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (20,6%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай