Държавата и бизнеса заедно в 8 проекта

Държавата и бизнеса заедно в 8 проекта | StandartNews.com

Ключова инфраструктура може да се строи чрез публично-частно партньорство, заяви министър Павлова

Държавата и бизнесът могат да разработят заедно 8 ключови инфраструктурни проекта. Това заяви строителният министър Лиляна Павлова на третата национална конференция "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" с подкрепата на КРИБ и в партньорство с в. "Преса", в. "Строител" и Канал 3. Тя съобщи, че се водят преговори за осигуряване на средства за 7 магистрални отсечки и за тунела под Шипка, които да бъдат изградени именно на принципа на публично-частното партньорство /ПЧП/. Тези 8 проекта са приоритетни за държавата, но към момента за тях не достигат евросредства, пари от държавния бюджет и други финансови инструменти. Затова и се обмислят варианти за финансирането им в партньорство с бизнеса, заяви министър Павлова в Стара Загора. Проектите бяха представени на бизнеса. Съвместно с държавата те ще могат да изградят и оперират втория и трети етап на магистрала "Хемус", тунела под връх Шипка, както и магистралите Видин - Ботевград, София - Калотина, Велико Търново - Русе, Варна - Бургас и "Рила".

Според бранша нуждата от подобно публично-частно партньорство е назряла. За щастие по тази тема вече се говори и от министър Павлова, и от в. "Стандарт", заяви президентът на "Главболгарстрой" инж. Симеон Пешов. Според него именно заради липсата на подобни проекти между властите и бизнеса страната ни е загубила възможности за инвестиции и ръст на икономиката. Кабинетът си е поставил да превърне публично-частното партньорство в действащ механизъм и се радвам, че с бизнесът имаме обща позиция, че това трябва да се случи, заяви Павлова.

През 2018 г. ще бъде въведена тол системата, при която всеки ще плаща според изминатото разстояние. По този начин ще има повече средства за поддържане и изграждане на пътища, допълни тя. Павлова побърза да успокои и шофьорите на леки автомобили, че те ще продължават да карат с винетка, макар и електронна. Тол таксите ще се плащат само от камиони и автобуси според изминатото разстояние и категорията на пътя. Правилата ще са еднакви, независимо как е финансирано изграждането на магистралите. Не бива да се говори, че "Тракия" ще е безплатна, а "Хемус" платена, защото това не отговаря на истината, категорична бе Павлова.

Слагат камери за средна скорост

Камери за средна по магистралите ще ловят неразумните шофьори. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на третата национална дискусия "Да! На българската икономика". Подобна практика съществува в повечето европейски държави. Целта е да се спрат шофьорите, които карат твърде бързо и са риск за останалите на пътя.

Статистиката доказва, че по новите и добрите пътища предразполагат към по-висока скорост, допълни Павлова. Новите камери ще засичат скоростта към момента на преминаване на автомобила, а при следващото засичане вече ще има информацията и за средната скорост, поддържана от автомобила. Уредите са поредна стъпка от политиката на строителното министерство и кабинета за намаляване жертвите по пътищата.

Предложенията на бизнеса

- Нова дискусия за публично-частното партньорство в парламента.
- Да се събере опит в публично-частното партньорство чрез малки проекти.
- Да се задържат чрез партньорство специалистите във водния и инфраструктурния сектор.
- Да се създадат професионални обучителни центрове.

Поети ангажименти

- Задействат нови механизми за публично-частно партньорство.
- Магистър няма да се дипломира без 100 дни стаж в индустрията.
- Социалното министерство отпуска 400 млн. лв. на бизнеса за нови работни места.
- Създава се Институт за професионална подготовка, който ще обучава кадри за строителния бранш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай