Дават на концесия банята в Банкя

Дават на концесия банята в Банкя | StandartNews.com

Администрацията в София подготвя нова концесия за минералната баня в Банкя. Столичният общински съвет предстои да разгледа ново предложение на кмета на район "Банкя" Рангел Марков и общинския съветник от ГЕРБ Ана Стойкова за обявяване на конкурс за учредяване на право на строеж на балнеоложки хотел в Банкя и подземна топла пешеходна връзка с Централната минерална баня в града.

Докладът ще бъде гледан на сесията на местния парламент в столицата на 27 април.

Допустимата максимална застроена площ на хотела е 1491 кв. м, а максималната подземна застроена площ – 5 218 кв. м с басейни с плажна зона към тях и озеленяване, летен театър с минимум 200 седящи места и паркинг в подземната част.

Столичният общински съвет се предвижда да възложи на кмета на София да организира конкурс за учредяване на право на строеж за срок от 35 години с начална конкурсна цена не по-малко от 9 738 000 с ДДС. Срокът за завършване на строителството е 3 години.

Предвижда се предназначението на бъдещата сграда като балнеоложки комплекс да не може да бъде променяно за срока на правото на строеж.

Средствата, получени като цена от правото на строеж, общинският съвет предвижда да бъдат изразходвани целево от район "Банкя" на Столичната община за консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя.

Припомняме, че през 2015 г. Столичният общински съвет откри процедура за концесия за строителство на градски балнеоложки комплекс и консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя и строителство на балнеоложки хотел. Въпреки неколкократно удължените срокове оферти не бяха подадени, което наложи концесионната процедура да бъде прекратена.

Вносителите на предложението посочват, че необходимите инвестиции за проектиране, консервация, реставрация и социализация в съответствие с техническото задание – общо 9,738 млн. лева с ДДС, са средства, с които Столичната община не разполага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай