Двама в надпревара за тол системата

Днес отварят ценовите оферти, отстраняват четирима от кандидатите

Двама в надпревара за тол системата | StandartNews.com

Днес, 4 октомври се планира Агенция „Пътна инфраструктура" да отвори ценовите оферти за изграждане на тол системата, От съобщение на Агенцията, публикувано в системата й за обществени поръчки става ясно, че четири от шестте фирми и консорциуми, които искат да изграждат тол системата, ще бъдат отстранени. Това са Обединение „Бг Път" с участници „Ай Сел Глобал Солюшънс", Унгария, и „Контракс" АД, чешката „Толлнет", която беше и сред активно обжалващите поръчката фирми в последните месеци, „Сиела Норма" и Обединение „Телетол" с участници БТК ЕАД, "Нованор" ООД и "Иком" ООД.

Ще бъдат отворени ценовите оферти на другите двама участника в поръчката – Консорциум „Капш Трафик Солюшънс" с участници "Капш Телематик Технолоджис България" ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз", Полша, "Капш Трафикком", Италия и "Капш Трафик Транспортейшън", Испания, и Консорциум „Тол България" с участници "Телелинк" ЕАД, "Сиенсис" АД и "Сирма Солюшънс" АД. Прогнозната цена на поръчката е 200 млн. лв.

Предложението на Консорциум „Капш Трафик Солюшънс" получава максимална оценка от 100 точки, а на Консорциум „Тол България" – 66,67 точки, като е получило по-ниски оценки за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерната инфраструктура и за плана за управление на риска.

Обществената поръчка за тол системата беше публикувана през април миналата година. Оттогава тя непрекъснато се обжалва – практика, която беше прекратена през август. Очаква се този месец да се избере изпълнител и ако няма жалби, прогнозите са до края на 2018 г. системата да е готова. Правителството очаква с тол системата приходите от пътни такси да достигнат около 1 млрд. лв. годишно, което ще позволи повече инвестиции в ремонти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай