Фарове за Мерцедес ще правят край Пловдив

Фарове за Мерцедес ще правят край Пловдив | StandartNews.com

Строят три завода за Е40 млн., ще обслужват още "Фолксваген", БМВ, "Фиат" и "Тойота"

Първа копка на супермодерен завод за производство на задни светлини на "Мерцедес" ще направят министърът на икономиката Емил Караниколов и Ахмет Байрактар, президент на компанията "Одело Фарба лайтинг груп". Тържественото събитие е насрочено за 11 часа в четвъртък, 28 юни.
Общата инвестиция до 2023 г. ще е 40.6 млн. евро. Сумата ще бъде вложена поетапно в 3 завода, които турската компания ще построи в индустриалната зона на Куклен, част от "Тракия икономическа зона", чрез българския си клон "Одело Фарба България". Общата площ на терена, върху които ще изникнат трите завода, е 92 дка. Първият завод ще бъде издигнат върху терен от 23 дка и ще започне серийно производство на компонентите за вграждане в "Мерцедес" през декември 2020 г. До 2023 г. трябва да бъде построен и вторият завод, както и предприятие за електроника и парк за поддоставчици.
Строител на заводите край Пловдив е "Сиенит строителна група".
"Одело Фарба България" е част от "Байрактарал холдинг", в чиято структура влизат компании за производство на осветление - автомобилно и друго, автомобилно представителство и лизинг, застраховане, строителство и туризъм. През 2011 г. холдингът придоби германската компания "Одело", която е голям производител на автомобилно осветление със 7 завода по света - три в Турция, по един в Китай и Германия и два в Словения. В компанията работят 3 581 служители, а оборотът и за миналата година е 461 млн. евро. Основни клиенти на "Одело Фарба лайтинг груп", освен "Мерцедес", са още и компаниите от групите на "Фолксваген", "Рено", "Фиат", "БМВ", "Тойота" и "Форд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай