GPS на камионите с алкохол и цигари

GPS на камионите с алкохол и цигари | StandartNews.com

Камионите с алкохол и цигари ще трябва да бъдат оборудвани с GPS, за да може митничарите да следят в реално време къде се намират. В момента такъв контрол се осъществява над камионите с горива. Но до август 2017 г. към информационната система на Агенция "Митници" ще трябва да заработят и модули за следене движението и на другите акцизни стоки - цигари и алкохол.

Това става ясно от доклад на Министерството на финансите за изпълнението на националната стратегия за повишаване на приходите в бюджета и справяне със сенчестата икономика за периода 2015-2017 г. До края на годината ще трябва да бъде приет изцяло нов закон за акцизите. Подготвен е и нов закон за отчитане на продажбите в търговските обекти, който ще замени сегашната наредба, която урежда правилата за касовите апарати. През 2015 г. НАП и Агенция "Митници" са направили 75 съвместни проверки на бензиностанции. При проверки на 250 земеделски производители са съставени 19 акта за нарушения. А при официално декларирани 1959 съдове за горива при проверките са установени 2236 броя.

В доклада се посочва още, че НАП провежда кампания "Пари в плик", посветена на борбата със сивата икономика и плащане на заплати "под масата", съвместно с инспекцията по труда, АИКБ, БТПП и синдикатите.
До септември 2016 г. ще приключи работата по създаването на Регистър на банковите сметки и сейфове, което беше регламентирано с промени в Закона за кредитните институции. Така НАП, МВР и ДАНС лесно ще може да проверяват какви сейфове и банкови сметки има всеки гражданин.
Благодарение на работата на НАП през 2015 г. общият размер на декларираните задължения към хазната е нараснал с 1,298 млрд. лв., а просрочените задължения са намалели с 5%, или с 260,5 млн. лв., пише още в доклада

Специализирани екипи за компютърни разследвания (IT-Forensic) ще бъдат сформирани към НАП, като те ще събират доказателства за данъчни нарушения в електронен вид. Очаква се през 2016 г. ЕК да публикува обявление за набиране на предложения за финансиране по програма, по която НАП ще кандидатства. През април 2016 г. в дирекция "Контрол" на НАП вече е сформиран отдел "Електронен одит", който ще осъществява и мониторинг на търговията в интернет и ще възлага проверки и ревизии на интернет търговци. Вече са възложени 15 ревизии и 5 проверки на лица, извършващи търговия в интернет. Отделно са възложени 30 производства спрямо такива лица по повод на получени сигнали. Предстои да се въведе и единен задължителен стандарт за електронно фактуриране. А електронните фактури ще станат задължителни при обществените поръчки. Регистрираните по ДДС фирми ще имат възможност да заявят приемането на електронни фактури. Целта е в НАП да получават информация за издадените електронни фактури в реално време. Като НАП ще създаде и поддържа платформа за електронно фактуриране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай