„Химко" Враца е на път да намери нов купувач

„Химко" Враца е на път да намери нов купувач | StandartNews.com

Дълги съдебни процеси, завършили в полза на торовия гигант, предшестват търга за продажба на активите му

Фирма на пазарджишкия бизнесмен Георги Пиримов е вероятния нов купувач на отдавна неработещия торов завод „Химко" в гр. Враца. Единствен бившият акционер във фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка е внесъл депозита от 1 млн. лв. на проведения пореден търг от синдика на дружеството Росица Томова. В срок от 30 дни трябва да бъде заплатен и остатъкът от продажната цена в размер на 10 млн. лв., за да бъде продажбата действителна.

Припомняме, че през последните години „Химко" стана арена на сериозни сблъсъци на интереси. След приватизацията му през 1999г. - на безценица и с огромни дългове, последва безогледно разграбване на активите, източване на паричните ресурси на завода и неколкократно прехвърляне на собствеността. За да се стигне до 2003г., когато „Химко" спира производствената си дейност, а през 2006г. е обявено в несъстоятелност. През 2007г. е приет план за оздравяване, като търговското предприятие на дружеството е прехвърлено на друга фирма – „Ново Химко", с офшорна собственост. „Ново Химко" обаче не е в състояние да изпълнява оздравителния план и не плаща на кредиторите на торовия завод. Поради това несъстоятелността е възобновена, а край на дългата съдебна сага за връщане на предприятието обратно в „Химко", е сложен едва през октомври 2015г., когато Върховният касационен съд окончателно отклонява претенциите на „Ново Химко". Междувременно обаче част от активите на „Химко" са прехвърлени в негово дъщерно дружество – „Хименерго", а впоследствие препродадени на друга фирма - „Камибо".
Продължителни и сложни съдебни процеси всъщност позволяват на синдика на „Химко" и на кредиторите му – основно НЕК, Булгаргаз и НАП, да възстановят част от загубите си.

Оказва се, че по заведено от „Ново Химко" през 2014г. дело, е била налице претенция за цялото търговско предприятие на „Химко". В този процес защитник на „Химко" е столичното адвокатско дружество „Ангелов, Андреев и партньори" с адвокат Александър Ангелов (един от съсобствениците на ПФК „Левски"), което постига успех, а съдът окончателно приема, че активите трябва да останат в „Химко". Връщането на имуществото в „Химко" осигурява безпроблемно финализиране на процедурата по несъстоятелността и удовлетворяване на държавните дружества кредитори и НАП. А самото финансово състояние на „Химко" към момента е такова, че не позволява дори заплащане и на вече извършените юридически услуги, благодарение на които осребряването на активите може да стане факт.

В друг съдебен процес „Химко", представлявано отново от „Ангелов, Андреев и партньори", е предявило искане спрямо „Камибо" за заплащане на над 5 млн. лв., представляващи стойността на инсталация за сяровъглеродно производство - прехвърлена, но незаплатена от дружеството ответник. С решение от м. май тази година, Върховният касационен съд е уважил жалбата на „Химко" и делото е било върнато на Апелативен съд – София. По това дело интересите на „Камибо" са били защитавани от адвокатската кантора на адвокат Иван Тодоров.

Дали „Химко" ще намери най-после своя нов купувач, след двата неуспешно проведени търга за продажба на активите му, предстои да разберем. Приключилите съдебни дела за активите на торовия гигант, дават предпоставки за това.

Дано обаче интересите на Георги Пиримов не са инсталациите да бъдат нарязани за скрап, а да включват възстановяване на производството и откриването на нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай