Инвестират 400 млн. в нови влакове за БДЖ

Инвестират 400 млн. в нови влакове за БДЖ | StandartNews.com

През септември 2017 г. ще се инвестира в закупуването на нов подвижен състав от около 15 мотрисни влака, каза Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ. "В момента професори от УНСС и ВТУ работят заедно със специалисти от НКЖИ, за да се оформи визията за това какви мотриси и влакове са нужни на БДЖ, за да придобие дружеството вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. С течение на времето инвестицията в нови влакове трябва да нарасне до над 400 млн. лв.", допълни той.
След като Европейската комисия даде в петък разрешение на българското правителство да подпомогне Български държавни железници (БДЖ ЕАД), страната ще предостави 224 млн. лв. безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството, обяви Велик Занчев, зам.-министър на транспорта. В момента се дискутира с Министерство на финансите дали помощта от 224 млн. лв. да бъде под формата на безлихвен заем. А вероятно в края на септември, парите които влязат от концесията на летище София ще се използват за покриване на този безлихвен заем. Така тези 224 млн. лв. ще бъдат дадени безвъзмездно от държавата. С държавната помощ ще се погасят задължения към банките кредитори и облигационерите. Останалите задължения в размер на 98 млн. лв. към НКЖИ и по един малък заем ще бъдат погасявани с капиталовия трансфер за следващата година и с продажба на неоперативни активи.
Занчев уточни, че вторият облигационен заем за компанията от 234 млн. лв. е взет през 2007 г. Остатъкът, който трябва да бъде платен по него, е 150 млн. лв. Около 14 млн. лв. годишно са наказателните лихви по всички досегашни заеми, обясни още зам.-министърът. С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно, каза още Занчев.
Владимир Владимиров припомни, че през 2010 г. се говореше за фалита на БДЖ с над 850 млн. лв. задължения на дружеството, а днес те са намалени до 412 млн. лв. Компанията е преструктурирана, предприети са над 300 мерки, за да достигнем до тази финална права по спасяването на БДЖ - погасяване на задълженията, посочи Владимиров. Той добави, че вече са подготвени 21 проекта за двете дружества - пътнически превози и товарни. Ще се създаде и ремонтно дружество, което ще събере сградния и целия останал ресурс на двете дружества на едно място. С изброените мерки се надяваме железницата да изглежда по съвсем различен начин и да се европеизира, каза Владимир Владимиров. Ръководството на БДЖ разкри още, че от 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай