Иван Искров с домашно за КТБ (ОБЗОР)

Иван Искров с домашно за КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Депутатите му дават 3 дни да направи разчети за фалит и спасяване на банката

Какъв ще е ефектът върху бюджета, ако КТБ се фалира или ако се оздрави? Финансова обосновка за двата варианта трябва да представи управителят на БНБ Иван Искров. Дадохме му три календарни дни за това, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. Срокът започва да тече от днес, след като парламентът вземе решението на заседанието си. На него ще се разглежда и законопроектът за кредитните институции. На базата на разчетите на БНБ депутатите трябва да преценят какви ще са следващите стъпки.

Причината за промените в закона, както и за налагането на това решение, е отказът на БНБ да изпълни задълженията си цели 5 месеца, обясни Стоянова. Тя каза, че целта на ГЕРБ е да се даде възможност за спасение на КТБ на по-ниска цена за държавата. В момента в София има инвеститор, който е готов да даде 1 милиард евро за затворената банка. Ние искаме да му дадем време до 6 ноември това да се случи и той да преговаря с финансовото министерство и БНБ, обясни Стоянова. Според нея, ако поправката не бъде приета, а такова време няма да има, тези пари ще са загубени за държавата. "Единственият ни мотив е да дадем шанс на инвеститора", посочи Стоянова.

И нарече "спекулации" твърденията, че ГЕРБ и ДПС били формирали плаващо мнозинство. "Няма скрити договорки", отсече депутатът. Тя допълни, че при правителство на малцинството ГЕРБ ще търси подкрепа за всеки законопроект, който ще предлага. Стоянова подчерта, че ГЕРБ не смята държавата да участва с повече от 1,6 милиарда лева в решаването на проблема за КТБ. Цифрата съответства на средствата, които са нужни за допълване на парите за покриване на гарантираните влогове до 100 000 евро. Те могат да се получат по два начина - чрез емитиране на заем от името на фонда или чрез печатането на облигации.

Вторият вариант обаче е свързан с повече нормативни промени и ще бъде по-скъп, тъй като банковите условия при облигациите са по-лоши. Извън тези публични средства от 1,6 милиарда лева за решаване на проблема с КТБ има на разположение и 2,1 милиарда лева във ФГВБ. Колко обаче ще бъдат парите, които ще се дадат от държавната хазна, ще зависи от това дали ще има чужд инвеститор, както и от сценария, по който ще се тръгне, обясни още Стоянова.

Прокуратурата: Проверяваме всички версии за трезора

Наблюдаващите прокурори по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) разследват абсолютно всички данни за физически лица, които имат отношение към случая, без никакви изключения. Това се казва в официално съобщение до медиите. Поводът е публикация във в. "Капитал" от 29 октомври 2014 г., озаглавена "Прокуратурата няма да се занимава с кредитните карти на Доган и Етем в КТБ". "Изнесената информация не отговаря на истината", категорични са от пресцентъра на държавното обвинение. Опровергават и друго твърдение в статията - че "в същото време прокуратурата разследва изпадналия в немилост Христо Бисеров именно заради това, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина". За разследването срещу Бисеров е изпратена съдебна поръчка до Швейцария за разкриване на банковите му сметки, и се очаква отговор от швейцарската страна, заявяват от пресцентъра.

Спорят как да попълнят дупката във фонда

Парламентарните сили се разминаха около процедурата как да бъде запълнена дупката във Фонда за гарантираните влогове. От ГЕРБ настояват държавата да изтегли заем, с който да финансира нужните средства за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ. От АБВ обаче настояват фондът сам да имитира облигации с държавни гаранции. Според Менда Стоянова обаче това ще излезе малко по-скъпо на държавата, а и ще са нужни много изменения в наредбите на БНБ. Парламентарните сили бяха на среща вчера в Министерството на финансите, на която служебният министър Румен Порожанов им представи предложената актуализация на бюджета. От нея става ясно, че почти сигурно ще трябва да се изтегли 4,5 милиарда лева външен дълг, за да може да се покрие дефицитът в бюджета, който е в размер на около 1,5 милиарда. Останалите средства са нужни за рекапитализиране на КТБ и рефинансиране на заема, който бе отпуснат преди месеци. След срещата стана ясно още, че окончателното решение за параметрите на актуализацията на бюджета най-вероятно ще бъде взето, след като се разреши казусът "КТБ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай