Изравняват пенсиите на мъжете и жените

Изравняват пенсиите на мъжете и жените | StandartNews.com

При определянето на размера на пожизнените пенсии от частните пенсионни фондове ще се взима предвид натрупаната сума по личната партида на всеки осигурен, но не и полът му. Така ако мъж и жена имат еднаква натрупана сума и се пенсионират на една и съща възраст, ще взимат една и съща пенсия.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Статистиката сочи, че жените живеят по-дълго от мъжете, и на тази база в момента законът позволява при навършване на пенсионна възраст и определяне пожизнената пенсия жените да получат по-малки месечни суми, които се очаква, че ще взимат по-дълго време. Промяната се прави заради новите директиви на ЕС, които не позволяват да има разлика между мъжете и жените.

Само година преди човек да навърши пенсионна възраст, ще може да получава пенсия от своя универсален пенсионен фонд, гласят промените в КСО. Условието за това е натрупаните средства по индивидуалната партида на осигурения да позволяват отпускането на пенсия в размер не по-малък от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Сега законът предвижда пенсия от частните УПФ да може да се взима по желание от осигурените 5 години преди навършване на възраст за държавната пенсия. Това беше въведено с идеята хората, които загубят работата си няколко години преди да се пенсионират, да могат да получават някакви суми, докато получат държавната си пенсия. С промените обаче този срок ще бъда съкратен.

Основната промяна в КСО е, че след като човек придобие право да получава пенсия от частния универсален пенсионен фонд (УПФ), натрупаните пари по личната му партида ще се вкарват в обща сметка. Целта на този пул (технически резерви) е да се споделя рискът между всички осигурени във фонда при изплащане на пожизнени пенсии. Сега рискът човек да живее например до 100 години и дълго време да взима пенсия остава в самия пенсионен фонд. Промените обаче ще дадат възможност при трайно намалена работоспособност над 89,99% осигуреният да може да получи еднократно или разсрочено всички или част от средствата си, натрупани по индивидуалната му партида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай