Кирил Домусчиев: КРИБ пази баланса между индустриите

Новият Упарвителен съвет е авторитетен и експертен, казва председателят на Конфедерацията

Кирил Домусчиев: КРИБ пази баланса между индустриите | StandartNews.com

- Г-н Домусчиев, КРИБ Ви преизбра за свой председател, честито. Какви са приоритетите Ви за втория мандат начело на Конфедерацията?

- Първо искам да благодаря на колегите от КРИБ за доверието, което ми оказаха, давайки ми втори мандат като председател на най-голямата и влиятелна организация на работодателите в България. Това е признание за работата ни – моята, на целия Управителен съвет и на всички членове, през последните две години. Направихме наистина много. Членовете на КРИБ се увеличиха двойно. 341 са новите членове в Конфедерацията този период. Те са от всички сектори. При това всички компании в КРИБ са в белия сектор. Увеличихме приходите си и за този период те са над 3,5 милиона лева, което също е прецедент от създаването на организацията. В момента КРИБ се радва на изключителна финансова стабилност. Тя ще й позволи да продължи да реализира целите и идеите си. Приоритетите ни за следващите две години са в две групи. Първата са традиционни - защита интересите на индустрията и бизнеса в България, както досега и поставяне на наболелите проблеми пред изпълнителната и законодателната власт. Втората група са конкретните инициативи които предприемаме – битка с енергийната мафия, битка със сивия сектор в икономиката, трайно решаване на проблема с липсата на кадри чрез развитие на професионално образование и дуално обучение в България и промяна на трудовото законодателство с въвеждане на почасов работен ден.

- Общото събрание на КРИБ избра 17 членове в Управителния съвет. Прави впечатление, че това са предприемачи, управляващи много сериозни компании. Какви са очакванията и препоръките Ви към тях?

- Радвам се, че бяха издигнати много сериозни кандидатури. Знаете, че след промените в устава на КРИБ всяка кандидатура не се издига от една или две фирми. Всеки от кандидатите за Управителния съвет има нужда от 10 гаранта. Това е първо сито за качествата на кандидата. Радвам се, че в Управителния съвет присъстват компании като МТел, Нова Броудкастинг Груп, "Аурубис", "Приста ойл", "Геотрейдинг", "МТГ Делфин", "Сиела Норма", КЦМ 2000, Строителната камара и много други. Това прави Управителния съвет авторитетен и много експертен. Няма да има възможност за превес при вземане на решенията на една индустрия в полза на друга. С две думи - ще се спазва баланса, а това е много важно. Всички тези 29 компании и браншови организации в УС на КРИБ представляват много сериозен процент от БВП на страната и с дейността си са пример за успешно работеща и конкурентна българска икономика. За мен е чест, че и през следващите 2 години ще работя с такива успели мениджъри. Поставили сме си още по-високи цели и в екип съм сигурен, че ще ги реализираме.

- След броени дни са парламентарните избори. Какво очаква бизнесът?

- Стабилност. И работеща администрация, която да не пречи, а да помага на бизнеса. Това също е един от приоритетите ни – премахване на излишно тромавите бюрократични процедури. В тази връзка членуващите в КРИБ 80 браншови организации ще направят своите предложения, включително и законодателни. Чиновникът е слуга на бизнеса, на хората. А не техен господар или още по-лошо рекетьор. Искаме колкото може по-малко наредби, нормативни актове и регулаторни режими. България е на първо място в Европа по размер на таксите, което увеличава данъчната тежест. Това ще бъде един от първите въпроси, които КРИБ ще постави пред новия кабинет. След 26 март очакваме още диалог. Стратегически за икономиката решения трябва да се вземат, след като се чуе гласът и на бизнеса, на хората, които формират брутния вътрешен продукт, плащат заплати и осигуровки и реализират икономическия ръст.

- В тази връзка как приемате решението на КЕВР за 30% скок в цената на газа от 1 април? Как това ще се отрази на индустрията и на бизнеса по сектори?

- Това е точно такъв тип стратегическо решение, което не може да бъде взето, без да се обсъди с бизнеса. От една страна нормално е, когато поскъпне газът в Европа, това да се отрази и у нас. От друга страна 30% увеличение на цената е шок и за бизнеса, и за хората. Това е удар по индустрията, защото увеличението не е планирано. Предприятията, които работят за износ, имат дългосрочни договори. Така е в химическата, стъкларската промишленост, в металургията. На тях това поскъпване ще им се отрази пагубно, защото не е предвидено и до края на договорите си те ще работят на загуба. Отделно скокът на газа, че ще отрази на цената на тока, оттам – на всяко производство. Няма как да не удари хранително-вкусовата промишленост. А това означава поскъпване на храните и то в общество, в което според статистиката всеки втори живее на ръба на бедността. Затова правилният подход е такъв тип решения да се обсъдят с бизнеса и КЕВР да определи справедлива цена. Аз лично се надявам следващият договор с „Газпром", който предстои да бъде подписан, да е по-справедлив.

- Големите притеснения са дали след 26 март ще може да се състави стабилно правителство. Каква е вашата прогноза?

- Да, това е най-големият страх на бизнеса – да не влезем в спирала от избори и трайна нестабилност. Усети ли нестабилност, бизнесът бяга. Липсата на стабилно редовно правителство автоматично ще се отрази на чуждите инвестиции, които в последната година и без това драстично намаляха, ще се отрази и на вътрешните инвестиции. Затова очакванията ни към политиците са да проявят разум и чувство за национална отговорност, да загърбят партийното си и лично его и в името на държавата и държавния интерес – да направят правителство. На фона на обтегнатите отношения между Европа и Турция, пред заплахата от мигранска вълна, липсата на правителство би била пагубна за страната. И би зачеркнала постигнатите през последните години добри икономически показатели.

- По време на предизборната кампания работодателските организации проведохте срещи с партиите, на които социолозите дават най-голям шанс за влизане в НС. Вслушват ли се политиците в гласа на бизнеса?

- По време на избори те обещават всичко. По-важно е какво от обещаното ще свършат след това. Дадохме на големите партии списък с приоритети, на които държим. Представихме ги и на вас, медиите. Те са жизнено важни за бъдещето на икономиката ни и на България. Ще комуникираме с всяко правителство, което е готово да работи в полза на българския бизнес.
С повечето партии нямаме почти никакви различия - ГЕРБ, "Воля", Обединените патриоти, ДПС. Голямото разминаване между очакванията на бизнеса и партийните порграми е с БСП. Няма как да върнем от Европа и да задържим в България добрите специалисти, при положение, че искаме да им увеличим данъците. 

- Проблем № 1 за бизнеса в България е липсата на качествено подготвени кадри. Той бе многократно поставян в кампанията на „Стандарт" и КРИБ "ДА! На българската икономика", като постигнахме и конкретни решения – една паралелка две специалности, бизнесът да участва при списването на законодателството за професионалното образование, дирекция професионално образование в МОН др. Все още обаче новият закон за професионалното образование е на етап обществено обсъждане. Какви са предложенията на КРИБ?

- Кампанията „ДА! На българската икономика" на в. „Стандарт" и КРИБ е едно от големите достижения на общата ни работа през последните две години. Защото тя показа, че реален диалог между бизнеса и властта е не само осъществим, но и продуктивен. В рамките на кампанията властта пое пред бизнеса 71 ангажимента, 54 от които вече са изпълнени или са в процес на изпълнение. Останалите са със срок до края на годината. Високо оценявам общата ни работа по изготвянето на нов, адекватен на реалностите в момента, закон за професионалното образование. Тя ще продължи и тази година като един от първите форумите на КРИБ и „Стандарт", на който ще бъде поканено новото правителство, ще бъде именно за развитието на професионалното образование в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай