КЗП забрани нелоялни практики на онлайн търговци

КЗП забрани нелоялни практики на онлайн търговци | StandartNews.com

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на онлайн търговец да подвежда клиентите си, че продава маси с MDF плоскости с естествен дъбов фурнир, докато в действителност покритието им е релефно PVC фолио с цвят „дъб".

Въпросният електронен магазин www.jysk.bg представя артикула с наименованието „Маса Thyholm" 120 см. метал/дъб". Към момента на проверката в разширеното описание е посочено, че MDF плоскостите са с дъбов фурнир от „много дребно нарязани, залепени под натиск дървени влакна". Добавена е и информацията, че „дъбът е вид много устойчива твърда дървесина". По такъв начин у потребителя остава погрешното впечатление, че на доста изгодна цена от 75 лв. може да закупи маса от дъб с метална конструкция с размери 80 х 120 х 76 см. В случай че търговецът не извърши промяна на заблуждаващата информация, ще последва втора санкция – този път за неизпълнение на заповедта за забрана на нелоялната практика.

Електронният магазин www.propharmaonline.com пък е поддържал на страницата си липсващ в склада му артикул с атрактивна цена, на която не е бил в състояние да го достави. Дни след потвърдена по електронната поща заявка, представител на търговеца се е обаждал на клиента и го е уведомявал, че цената на въпросния продукт („Трестан шампоан седем билки") не е обявената на сайта и впоследствие потвърдената по имейла 3,39 лв., а 7,79 лв.

И в двата случая чрез невярна информация при обявена промоция потребителят е привлечен да закупи стоки на около два пъти по-ниски от редовните цени. В единия става дума за нереално намаление, а в другия – за подвеждащи данни за съществени характеристики на предлаганите продукти – все едни от най-важните елементи, които имат пряко отношение при вземането на решение за покупка.

Комисията е категорична, че това са нелоялни търговски практики, поради което е издала заповеди за забрана прилагането им в бъдеще. Санкциите са до 30 000 лв. за всеки от търговците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай