Министър Караниколов: "Кремиковци" е най-неприятната сделка

Министър Караниколов: "Кремиковци" е най-неприятната сделка | StandartNews.com

За мен може би най-неприятната приватизационна сделка е за "Кремиковци". Не казвам, че "Кремиковци" трябваше да работи до ден днешен, но не може да продадеш толкова голям актив за 1 долар срещу ангажименти за 400 млн. лева, без да ги обезпечиш, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за "Блиц". Той е бивш изпълнителен директор на Ангенцията по приватизация и след приватизационен контрол.

В момента в Агенция по приватизация има няколко изпълнителни листа, които формират ангажимент от над 400 млн. лева, а на среща не е обезпечено нищо. Т.е. ние сме продали страшно много активи за 1 долар и не сме обезпечили нито един ангажимент. За съжаление има много други такива сделки. Прокурорите се занимават с всички, каза още той.

Големият проблем на нашата приватизация идва от периода 1997 - 2001 г., когато бяха създадени Работническо-мениджърските дружества. Въпросните РМД-та са започнали с една прекрасна идея - работниците да влизат в предприятията и да ги развиват. Другият проблем е масовата приватизация. Знаете че там са набирани бонове от хора. По този начин около 100 000 души са останали излъгани, допълни Караниколов и обяви, че наказани за виновните няма да има: - Лично мое мнение е, че давността е изтекла. Единствено ще остане моралното възмездие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай