Министерството на транспорта предлага 7 инициативи за Българското председателство на Съвета на ЕС

Министерството на транспорта предлага 7 инициативи за Българското председателство на Съвета на ЕС | StandartNews.com

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще организира поредица от събития в областта на транспортната политика и телекомуникациите, като част от календара на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Инициативите са предложени след широки обществени консултации, включително и с неправителствения сектор и ИКТ бизнеса и предстои да бъдат съгласувани и с европейските институции, обявиха от министерството.

По време на Председателството се очаква България да бъде домакин на неформално заседание на министрите на транспорта, както и на създадения по инициатива на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа форум „Европейски морски ден".

Събитието „Европейски морски ден", което ще се проведе в Бургас, традиционно събира заинтересовани лица от всички сектори на морската икономика и има за цел, обсъждането на възможностите и предизвикателствата пред различните морски рeгиони в Европа.

Акцент в частта „Телекомуникации" е конференция на тема „Цифрова асамблея". Този форум се провежда всяка година в рамките на председателствата на различни държави. В него участват делегациите на държавите-членки, представители на бизнеса от ЕС и страните, които са в процес на преговори за присъединяване към съюза, както и от Европейската икономическа зона. По време на конференцията, българските компании от сектора на информационните технологии и телекомуникациите ще представят своите възможности за бизнес и партньорства с други европейски фирми и организации. Участници в „Цифрова асамблея" ще бъдат и представители на българското правителство и парламент.

В рамките на българското председателство се очаква в София да се проведат още Европейски форум за данни (European Data Forum); Конференция: „Кибер предизвикателства"; Конференция: „Цифрови умения" и Конференция – „Интернет предизвикателства". Събитията са съобразени с инициативите, свързани с изпълнението на Стратегията за единния цифров пазар на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай