На ЕСЕН 2017: Най-много сделки за строителни машини

На ЕСЕН 2017: Най-много сделки за строителни машини | StandartNews.com

Бизнесът доволен, Международният технически панаир се връща на нивата отпреди кризата

Международният технически панаир в Пловдив си връща духа от най-силните предкризисни години – 2007-а и 2008-а, отбелязаха много от участниците. Според маркетингови експерти това е индикация, че бизнесът се активизира. Същата тенденция очерта и Националният статистически институт, който отчете рекорден ръст от 3.9% на българската икономика за миналата година.
По време на изложението подемът имаше съвсем конкретен израз. „Фирмите са доволни от сделките, които направиха", заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Националният изложбен център е организатор на най-престижната технологична среща на Балканите, която тази година събра над 600 компании от 36 държави в дните от 25 до 30 септември.
„Най-много договори са сключени за тежка строителна механизация и за изделия на машиностроенето. Изложбата „Автосвят Пловдив" имаше по-силна бизнес ориентация и това също
повлия положително на продажбите както на леки коли от моделите, подходящи за търговски представители, така и на пикапи, камиони, автобуси", конкретизира д-р Соколов. Той посочи, че община Сливен е направила заявка за електрическия автобус, произведен от чешки завод, а още няколко кмета са проявили интерес към него заради екологичния ефект.
Голяма част от изложителите, с които разговарях, виждат няколко плюса на ЕСЕН 2017 – високото ниво на организация, разнообразието от маркетингови инструменти, които предлагаме, и рекламната кампания, каза д-р Соколов. Най-голям е делът на онези, които

оценяват организацията като много добра

и създаваща условия за ефективно представяне, за намиране на партньори и клиенти.
73-ото издание на Международния технически панаир се откроява със своите мащаби. Ръстът на изложбените площи е 30%, а на чуждестранните участници – 15%. Новите изложители бяха 113, завърнаха се 37 фирми.
Всичко това се дължи на промените, които започнаха миналата година. Най-старото търговско изложение в България се модернизира и стана демонстрационен център за високи технологии и нови модели за бизнес. Той дава възможност за по-ярка изява на фирми, работещи в най-перспективните направления на Четвъртата индустриална революция. Демонстрира нови технологии и машини, авангардни решения за индустрията и дома. Представя големия обрат в начина на производство и в начина на живот.
В най-голямото бизнес събитие в България участваха компании от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, роботиката, енергетиката, екологията, водния сектор, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилната индустрия. Те

демонстрираха повече „умни" изделия, и то във всички браншове

Посетителите специалисти бяха силно впечатлени от иновативните продукти, част от които бяха дори революционни, каза д-р Соколов. И добави, че въпреки лошото време, само специализираните посетители са били над 27 000. Дойдоха чуждестранни бизнес делегации от Естония, Индия, Италия, Турция, Черна гора и други държави, както и организирани групи специализирани посетители от над 30 европейски държави.
Изложителите са категорични, че тази година специалистите, които са разгледали техните щандове, са били на по-високо ниво както като служебно положение, така и като интереси. Това също е причина да се сключат повече сделки, смятат някои от участниците.
Новост е по-силното присъствие на посетители на възраст под 30 години. Те бяха привлечени от международното гейминг състезание, но разгледаха и специализираните изложби, запознаха се с новостите, представени от фирмите. Според експерти това има положителен ефект, тъй като се формира подготвена публика за следващите издания на Международния технически панаир.
„От 15 години моята фирма участва в изложенията, защото така

имам възможност да се срещна с повече партньори и да сключим договори на място

Всяка година броят на компаниите, които се представят, се увеличава. Организацията е перфектна", бе категоричен Любо Ганев. Волейболната легенда взе своя шести златен медал от Техническия панаир за изделието, което презентира.
Общо 36 експоната получиха отличието за иновативни продукти с високо качество. Девет български авангардни разработки предизвикаха фурор и намериха много клиенти. Сред тях са мотокарът рекордьор, който повдига до 33 тона, машината за почистване на филтри на дизелови автомобили, инсталация за изработване и поставяне на 3D панели за изолация на самия строителен обект, мобилна смарт лаборатория за мониторинг на електродвигатели, софтуер за онлайн обучение и за здравословно хранене в училище. Руски научни институти и университети спечелиха 14 награди.
Русия бе една от държавите с най-силно представяне на 73-ия Международен технически панаир, наред с Австрия, Германия, Италия, Румъния, Русия, Турция, Чехия. За активизиране на международните контакти допринесе и бизнес форумът „Индустрия 4.0", който се проведе за първи път в рамките на изложението.
„Участието на компании от близо 40 държави, които представят не само технологии и машини, но и авангардни решения за индустрията и дома, е символ на една динамично развиваща се икономика, отличаваща се с устойчивост, конкурентоспособност и европейски стандарт за качество", изтъкна министърът на икономиката Емил Караиванов в словото си при откриването на изложението. В неговите следващи издания

ще има щандове на Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции

и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, заяви той.
Пловдивският панаир играе сериозна роля за популяризиране постиженията на държавата ни и с всяка година разширява кръга от предприемачи и потребители с разнообразни интереси, които идват тук, се казва в поздравителния адрес на министъра на туризма Николина Ангелкова до ръководството на Международен панаир Пловдив по повод старта на ЕСЕН 2017. А на финала на деловия форум много от компаниите заявиха желание да се включат в ЕСЕН 2018, и то с по-големи щандове, за да могат да покажат повече иновации – още един знак, че бизнесът става все по-активен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай