ОБЗОР: Над Е160 млн. ще вложат китайци в летище Пловдив

HNA Group ще изгради техническа база, с която ще конкурира "Луфтханза техник" в София

ОБЗОР: Над Е160 млн. ще вложат китайци в летище Пловдив | StandartNews.com

160 млн. евро вместо 79 млн. евро ще инвестира концесионерът на летище Пловдив - китайско-българското Обединение между китайската HNA Group и "Пловдив еърпорт инвест, и то в по-кратки срокове от предвидените. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на избрания концесионер на тракийския аеропорт. В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите беше 79 083 000 евро за целия срок от 35 години. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор, се казва в съобщение на транспортното министерство.

Китайските инвеститори запознаха министър Московски с плановете си да превърнат летище Пловдив в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, а също и да бъде изградена ремонтна база за самолети, която да конкурира сериозно базата на "Луфтханза техник" на летище София. От израелската компания „Израел аероспейс индъстрис" дори вече са проявили интерес да оперират бъдещата техническа база на аеропорта под тепетата.

Вече се проектира изграждането на 4.5-километрово жп отклонение от жп линията София - Пловдив - Свиленград към летище Пловдив при гара Крумово, увери избрания концесионер министър Московски. Министърът пое ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с магистралите „Тракия" и „Марица". За осъществяване на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана „Юнкер", обясни Ивайло Московски.

Освен това летище Пловдив може да се превърне в център за дистрибуция на стоки и на редица големи международни компании за Европа. Това стана ясно на друга среща на областния управител на Пловдив Здравко Димитров и кмета Иван Тотев с представителите на HNA Group. Сред проявилите сериозен интерес към аеропорта са китайският гигант Alibaba и COSCO.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай