Очакванията на бизнеса се влошават

Очакванията на бизнеса се влошават | StandartNews.com

За разлика от юли, през който мениджърите оценяваха предимно благоприятно условията, в които работят, през август картината е напълно различна. Общият показател на бизнес климата намалява с 2.9 пункта спрямо нивото си от юли, като понижението му е факт във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, отчита Националният статистически институт. От данните се вижда, че най-негативно са настроени мениджърите в търговията и строителството. В промишлеността понижението е с 1.9 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца. Анкетата регистрира подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 37.7 и 33.7% от предприятията.
В строителството показателят е надолу с 3.8 пункта. Мненията на предприемачите за настоящата строителна активност се подобряват в сравнение с последния месец, докато прогнозите им за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище.
Засилва се негативното влияние на факторите "недостиг на работна сила" и "конкуренция в бранша", които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда.
При търговията на дребно" намалението е с 4 пункта. По-неблагоприятни са мненията за обема на продажбите през последните 3 месеца, както и очакванията за следващите три.
Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, остава конкуренцията в бранша, следван от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.
При услугите спадът е с 2.8 пункта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай