Оптимизмът на хората се покачва

Оптимизмът на хората се покачва | StandartNews.com

През юли 2017 г. общият показател за доверие на потребителите нараства в сравнение с нивото си от април, обявиха от НСИ. Повишаване на потребителското доверие се наблюдава както сред населението в градовете, така и в селата.

Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца се подобрява. Същевременно и прогнозите на хората за следващите 12 месеца са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение. По-благоприятни в сравнение с април са оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Потребителите продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на цените, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани през април. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите 12 месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите 12 месеца негативизмът също намалява. Прогнозите се изместват към запазване или незначително намаление на безработицата.

През юли по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният дял намалява в сравнение с три месеца по-рано.

Последната анкета отчита известно подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Хората в селата са благоприятно настроени да извършват такива покупки и през следващите 12 месеца, докато при градското население очакванията са по-резервирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай