Работодатели напуснаха Тристранката

Според тях заседанието е свикано в нарушение на правилата, защото трябва да има 5-дневен срок

Работодатели напуснаха Тристранката | StandartNews.com

Представителите на работодателските организации напуснаха демонстративно днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че работодателите смятат, че това заседание е свикано в нарушение на правилата, защото трябва да има 5-дневен срок при свикване на извънредни заседания. „Това заседание беше свикано от вчера за днес. Правилата трябва да се спазват, на противно мнение бяха синдикатите, може би, защото това е изгодно за тях. Затова предложихме да не се провежда заседание, тъй като е свикано нередовно и не дава възможност на организациите да представят делегациите, които биха искали, да обсъдят позиция", поясни Велев.

Според него е крайно време да започнем в България да спазваме правилата, които съществуват. „Решенията, които това заседание ще вземе не могат да бъдат легални и работодателските организации най-вероятно ще облажват решенията му. Бяха направени промени в Кодекса на труда относно сливането на празници с уикенда, които не бяха разгледани в НСТС, което отново е грубо нарушение на правилата. Ако няма да се спазват правилата нека да се отменят", категоричен бе председателят на АИКБ.

Запитан дали ще атакуват промяната за сливането на празниците, Велев обясни, че не могат да атакуват актове на МС, а закон може да се атакува в КС.

Въпреки напускането на работодателите, заседанието продължи с участието на синдикатите. В дневния му ред са два проекта на постановления на Министерския съвет – за определяне на линията на бедност за страната през 2017 г. и за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през 2017 г.

От 1 януари 2017 г. размерът на минималната работна заплата е 460 лв. Размерът на линията на бедност за страната за 2017 г. ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с 2016 г. Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Цветан Симеонов от БТПП обясни преди това, че не може да приеме свикването на заседание в разрез с всички правила. Това заседание не трябва да се провежда, няма как да участваме в него, ако решите да го превеждате все пак, посочи още той.

Според Пламен Димитров, президентът на КНСБ, не трябва да се забравя, че чисто процедурата в срок, дните и срока, което също е важно по същество, нямало проблем. „Всички сме имали време да се допитаме до организациите си от декември месец по тези два въпроса. След това не последва заседание на НСТС, което беше в нарушение. Питали сме си хората какво искат, което сме заявили още през декември. Сега няма съществени отклонение по тези позиции. Не е спазен съответният дневен срок, но предвид важността на тези две теми създава възможност да проведем заседанието", убеден беше Димитров.

Вицепремиерът в оставка и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) Томислав Дончев посочи, че правителството е в оставка от 2 месеца. „До голяма степен последните 3 или 4 седмици сме в некомфортната ситуация да не знаем точно кога ще ни приключи мандата и това беше причината точките да не бъдат разгледани в последната част от декември", заяви още Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай