Разкриват сметките в Швейцария и Сингапур

Разкриват сметките в Швейцария и Сингапур | StandartNews.com

51 страни подписаха споразумение за отпадане на банковата тайна

Богатите хора няма да могат да крият парите си от данъчните в сметки в страни като Швейцария, Лихтенщайн и Сингапур. Ще се сложи край на познатата досега банкова тайна. Представители на 51 страни подписаха в Берлин споразумение за автоматичен обмен на информация по финансови, включително и данъчни въпроси, предадоха АFP и ТАСС. Документа са подписали и важни финансови центрове като Лихтенщайн, Сингапур и Швейцария.

Държавите, подписали документа, се ангажират от септември 2017 г. да се информират взаимно за чуждестранни сметки на частни лица. Благодарение на този автоматичен обмен на информация данъчните ще могат по-лесно да контролират паричните потоци и да се борят с данъчните престъпления. Със подписаното споразумение, ако българин открие банкова сметка в Австрия или Швейцария, родната Национална агенция за приходи автоматично ще получи информация за това. Освен това документът задължава банките и другите финансови институции да споделят информация за получените лихви по банковите сметки, дивидентите, активите и печалбите от продажби на финансово имущество, които са получени от граждани на други държави.

Така НАП ще получава данни за получените лихви по сметките на българи в чужбина и за получените доходи от продажба на дялове от фирми. На практика това означава край на банковата тайна, отбелязват експерти. По този начин много по-трудно ще стане избягването на данъци и прането на пари, които са спечелени по нечестен начин. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле подчерта, че "банковата тайна в досегашната й форма е остаряла". Рискът да бъде разкрито избягването на данъци ще стане много голям, допълни Шойбле във връзка с подписването на договора.

Близо 5,8 трилиона евро вероятно са укрити в данъчни убежища, а това е пропусната полза от данъчните в размер на 130 млрд. евро годишно, според френския икономист Габриел Зюкман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай