Сделките "на зелено" преобладават в жилищните комплекси

Сделките "на зелено" преобладават в жилищните комплекси | StandartNews.com

Покупките на жилища „на зелено" и с кредит са тенденция, която се прехвърля от масовия пазар на жилища и към затворените комплекси, показват данни на консултантската компания Colliers.

През миналата година 57% от сделките в комплексите са осъществени в още процеса на строителството. За сравнение, през предходната 2015 г. делът на сделките „на зелено" е бил 37%. Основна причина за тази тенденция е изчерпването на готовите качествени жилища в комплекси.

През миналата година се увеличават значително и купувачите на имоти в затворени комплекси с ипотечни кредити. Делът им достига 50% от всички, докато за предходните две години е бил съответно 33% и 27%.

Почти 30% са жилищата в затворени комплекси, придобити с инвестиционна цел. Този дял остава без особени промени в сравнение с предходни години като сделките се финансират предимно със собствени средства.

Предлагането на висок клас имоти в затворени комплекси продължава плавно да нараства. Ако през 2010 г. жилищата са 4 хил., през 2016 г. вече са над 7 хил. Предпочитаните локации за реализация на такива проекти са южните квартали на София и подножието на Витоша.

В процес на строителство в момента са 17 проекта с общо 1 650 жилища. От тях общо 10 с около 1 000 жилища ще бъдат завършени догодина. Предстои и стартиране на проектиране и строителство на още 13 комплекса.

През 2016 г. се наблюдава запазване на интереса към апартаменти с 3 спални. С 14% се увеличават продажбите на апартаменти с 2 спални, отчита компанията. За това допринася и реализацията на сделки с инвестиционна цел, обект на които са предимно имоти с по-малък брой помещения.

Засилва се и интересът към жилищата в затворените комплекси с прилежащи дворни пространства – апартаменти на партерно ниво със самостоятелен двор към тях, както и къщи.

Що се отнася до цените, експертите посочват, че отстъпките от офертните цени намаляват до малко под 3% през миналата година, защото инвеститорите все по-реално определят цената на имотите си. Има и случаи, в които купувачите не преговарят офертната цена.

Като номинална стойност цените достигат диапазон 900–1 550 евро на кв.м. с ДДС в зависимост от характеристиките на комплекса и конкретните преговорни условия. Средната цена за най-търсения тип жилище - апартамент с две спални, варира от 160 хил. до 175 хил. евро. При самостоятелните къщи цената е средно 360 хил. евро.

Профилът на типичния купувач не се изменя – семеен, с едно или повече деца, на мениджърска позиция или със собствен бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай