Силното търсене на офиси в София поддържа активно строителството

Силното търсене на офиси в София поддържа активно строителството | StandartNews.com

Предлагането на модерни офис площи клас А и Б в София през втората половина на 2016 г. се характеризира със стабилен темп на увеличение от 2% и надхвърля 1,92 млн. кв.м. От тях новите площи са малко над 41 хил. кв.м, от които 70% са в проекти клас А. Общо за цялата година ръстът е с 4%, или с близо 84 хил. кв.м.

Търсенето през периода поддържа високите си нива, което обуславя стартиралото още през първото полугодие на 2016 г. активно строителство на офис сгради. През 2017 г. се очаква на пазара да излязат 6 проекта с обща площ 115 хил. кв.м, сочат данни от доклад по проучване на консултантската компания Colliers International.

Реализираните сделки през второто полугодие на 2016 г. са разпределени по следния начин: разширяване на офис пространството в текуща или ко-локация (11%), релокация (19%), площи, наети от нови компании, навлизащи в страната (2%), подновяване на изтичащ договор (19%), отдаване на площи на етап „в строеж" (49%).

Компаниите от аутсорсинг и ИТ сектора заемат все по-голям дял в общите транзакции на пазара на офиси – от 60% през първото полугодие до 74% през второто. Характеристиките на търсенето продължават да включват модерни и функционални пространства, предоставящи по-голям комфорт на работното място, комуникативна локация, лесно достъпна с градски транспорт, наличие на заведения за хранене, спортни центрове и други допълнителни услуги в неспосредствена близост. В отговор на тези очаквания от страна на компаниите възникват все повече сгради, планирани като мултифункционални комплекси, включително и извън столицата.

Тенденцията на стабилен, но незначителен спад на свободните площи клас А и Б в столицата е валидна и за разглеждания период. От 258 хил. кв.м, или малко под 14% от общия обем за първото полугодие на 2016 г., те се свиват на 234 хил. кв. м, или 12% от всички за второто.

През втората половина на изминалата година офертните цени на сградите, вече въведени в експлоатация, остават сравнително стабилни. При клас А проектите те са 13,5 евро на кв.м. за центъра и около 12 евро на кв.м за широк център и периферията. Наблюдава се тенденция на по-високи офертни нива при сградите на етап „в строеж", които се предлагат срещу наеми от около 14 евро на кв.м.

Основната причина за това са комуникативните им локации и очакваното високо качество на предлаганите площи. При проектите клас Б офертните цени са средно 8 евро на кв. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай